“Φάροι του Κόσμου”

2 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Όταν πυκνή ομίχλη θα μας σκέπαζε,

τους φάρους θε ν’ ακούγαμε να κλαίνε

και τα καράβια αθέατα θα τ’ ακούγαμε,

περνώντας να σφυρίζουν και να πλένε.

Νίκος Καββαδίας

(από το ποίημα “Γράμμα στον Καίσαρα Εμμανουήλ”)

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του δήμου Ύδρας “Κουντουριώτεια 2013”, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, οργανώνουν έκθεση γραμματοσήμων και φαρικού υλικού με τίτλο “Φάροι του Κόσμου¨, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα γραμματόσημα προέρχονται από τη συλλογή του συλλέκτη και μέλους του “Lighthouse Stamp Society”, Κωνσταντίνου Κορρέ. Οκτώ ελληνικοί φάροι σχεδιάστηκαν σε γραμματόσημα από τον σκιτσογράφο Γήση Παπαγεωργίου, απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά 208 κράτη έχουν εκδώσει γραμματόσημα για φάρους ενώ το σύνολο των φάρων φτάνουν τους 4250.

Σε ό,τι αφορά στο φαρικό υλικό, αυτό συνίσταται σε οπτικά και άλλα εξαρτήματα των φάρων και προσφέρθηκε από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο φάρος της Ζούρβας στην Ύδρα

Ο φάρος της Ζούρβας στην Ύδρα

Ο εντυπωσιακός Φάρος Ζούρβα, στην Ύδρα κατασκευάστηκε το 1883 και είναι εγκατεστημένος στο ανατολικότερο άκρο του νησιού. Το ύψος του πύργου του ειναι 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 36. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε το 1946. Από τότε μέχρι το 1986 “άναβε” με πετρέλαιο. Έκτοτε τροφοδοτήθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα. Από το 1989 έγινε τελείως αυτόματος. Δυτικά του φάρου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Ζούρβας. Το παλαιότερο οπτικό του Φάρου της Ζούρβας Γαλλικής κατασκευής του έτους 1864, εκτίθεται ως ένα από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και μία ενότητα η οποία είναι αφιερωμένη στον σχεδιαστή του φάρου, Υδραίο αρχιτέκτονα Σάββα Εμμανουήλ Μπούκη (1820-1910). Η προτομή του που θα εκτεθεί (έργο του 1900 του γλύπτη Λάζαρου Φυτάλη), προσφέρθηκε στο Μουσείο από τη δισέγγονή του, γκαλερίστα Πέγκυ Ζουμπουλάκη.

Σάββας Εμμανουήλ Μπούκης

Σάββας Εμμανουήλ Μπούκης

Ο Φάρος των Χανίων είναι ο παλαιότερος φάρος της Μεσογείου που σώζεται μέχρι σήμερα κι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο. Βρίσκεται στο παλιό λιμάνι και θα μπορούσε να πει κανείς ότι χαρακτηρίζει την πόλη. Η κατασκευή του λιμανιού ξεκίνησε ανάμεσα στο 1320 και 1356 μ.Χ., και το έργο συνεχίστηκε για τα επόμενα 200 χρόνια οπότε κατασκευάστηκε και ο φάρος σε διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Επειδή όμως δεν χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής της Κρήτης, παρήκμασε. Το 1830 επισκευάστηκε πάνω στην αρχική του βάση, ενώ το 1913, μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο.

Ο φάρος των Χανίων

Ο φάρος των Χανίων

Έχει ύψος 21 μ., με ύψος εστίας από την επιφάνεια της θάλασσας, 26 μέτρα και το φως του φτάνει σε απόσταση 7 μιλίων.

Σε ό,τι αφορά στην ιστορία των Φάρων στην Ελλάδα, το 1829 άναψε ο πρώτος φάρος του νέου ελληνικού κράτους, στην Αίγινα, η οποία τότε ήταν η πρωτεύουσα του. Σήμερα το ελληνικό φαρικό δίκτυο αποτελείται από περίπου 1400 φάρους.

Κατερίνα Χουζούρη