“Λεοντίου Μαχαιρά, Εξηγήσεις”

24 Σεπτεμβρίου 2013

Έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

“Εβουλεύτηκα εν ονόματι του αγαθού θεού του εν τριάδι προσκυνουμένου, να εξηγηθώ περί της ακριβής χώρας Κύπρου…”, γράφει στο βιβλίο του με τίτλο”Εξήγησις γλυκείας χώρας, Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνακα, τουτέστι χρονικόν”. Ο Λεόντιος Μαχαιράς, Κύπριος Χρονικογράφος που έζησε το 15ο αιώνα, κατόρθωσε να έχει πρόσβαση στα αρχεία του βασιλιά της Κύπρου. Έτσι έγραψε ένα χρονικό που ξεκινά από την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου έως το θάνατο του βασιλιά της Κύπρου Ιωάννη του Β΄ το 1458. Πρόκειται ουσιαστικά για μία επισκόπηση της εκκλησιαστικής ιστορίας της Κύπρου. Συστηματικά και λεπτομερέστερα πραγματεύεται τα γεγονότα της περιόδου 1350-1432.

Λευτέρης Ολύμπιος, φωτο 1

Λευτέρης Ολύμπιος, φωτο 1

Tην Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις οκτώ το βράδυ, εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, η έκθεση σχεδίων του ζωγράφου Λευτέρη Ολύμπιου, με τίτλο “Λεοντίου Μαχαιρά Εξηγήσεις”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2013.

Τα 24 έργα σε μελάνι και το 1 τετράδιο εργασίας που παρουσιάζονται στην έκθεση, φιλοτεχνήθηκαν για την έκδοση της Νάτιας Αναξαγόρου “Λεόντιος Μαχαιράς, Εξηγήσεις δια αθύμησιν καιρού και τόπου”. Τη βραδιά των εγκαινίων την έκδοση θα παρουσιάσει ο Διευθυντής του Ιδρύματος “Αναστάσιος Γ. Λεβέντης”, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Χαράλαμπος Μπακιρτζής.

Λευτέρης Ολύμπιος, φωτο 2

Λευτέρης Ολύμπιος, φωτο 2

Ο Λευτέρης Ολύμπιος γεννήθηκε το 1958 στη Λεμεσό. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ. Από το 1978 ως το 1984 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό. Το 1997 εκπροσώπησε την Κύπρο στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας. Η ζωγραφική του Ολυμπίου κινείται γύρω από το κυπριακό πολιτισμό όπως διαμορφώθηκε από τη βυζαντινή παράδοση και το μεσογειακό κλίμα.

Κατερίνα Χουζούρη