Εντυπώσεις από την προσωπικότητα του Γέρ. Φιλόθεου Ζερβάκου

30 Σεπτεμβρίου 2013

Από την ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, Αγίου Όρους, ο προηγούμενος Γέροντας Γαβριήλ στις 20 Μαΐου 1980 μεταξύ των άλλων έγραψε και τα εξής: «…εκοιμήθη προ δωδεκαημέρου ο πρύτανις των πνευματικών μας κύκλων. Ο καθηγητής και καθοδηγητής της μυστηριακής ζωής του τόπου μας, ο σεβάσμιος και πολιός π. Φιλόθεος, το καύχημα του Μοναχικού θεσμού, η δόξα της περιωνύμου Λογγοβάρδας. Και προσετέθη εις τους Αγίους Πατέρας του, Αθανάσιον τον Πάριον, Μακάριον τον Κορίνθου, Αρσένιον τον Πάριον, τον εκ Νάξου Νικόδημον τον Αγιορείτην και τον διδάσκαλόν του Νεκτάριον Αιγίνης τον Θαυματουργόν.

filotheos

Έπεσεν η υψικάρηνος δρυς και συνέσεισε το κλίμα της Ελλαδικής Ορθοδοξίας….

Επί τρία τέταρτα αιώνος ηνάλωσε την ζωήν του έργω και λόγω, διδάσκων τον λαόν τα καλά και ωφέλιμα τοίς ορθοδόξοις χριστιανοίς.

Αλλά τι είπω ή τι λαλήσω διά τον μέγαν κήρυκα της μετανοίας, διά τον ακράδαντον στύλον της Ορθοδοξίας;

Φιλόθεον επαίνων, αρετήν επαινέσομαι, ως έλεγε Γρηγόριος ο Θεολόγος διά τον Μ. Αθανάσιον.

Αγιώτατε και αλησμόνητε πάτερ Φιλόθεε.

Τον αγώνα τον καλόν της Μοναχικής ζωής ηγώνισαι. Την πίστιν την ορθόδοξον μετ’ ακριβείας τετήρηκας. Τον δρόμον προς την αιώνιον ζωήν τετέλεκας και ήδη απόκειταί σοι, ο της δικαιοσύνης στέφανος, όν αποδώση σοι ο Κύριος εν Εκείνη τη ημέρα, ο δίκαιος Κριτής….

Διά τον Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο ο π. Πορφύριος είπε στον δικαστικό κ. Πασχαλίδη, που ζήτησε την ευλογία του να παρευρεθή στην κοίμηση του π. Φιλοθέου. Εσείς να πάτε, εγώ θα παρακολουθήσω απ’ εδώ. Σήμερα η Εκκλησία απέκτησε ένα δεύτερο άγιο Νεκτάριο.

Στην δε καθηγήτρια Ελένη Αλουπογιάννη είπε: Αυτές τις ημέρες πέθανε ένας μεγάλος άγιος, τόσο μεγάλος που ο κόσμος δεν το ξέρει. 

***

Πως είδαν, ένιωσαν και περιέγραψαν τον Γέροντα Φιλόθεο πνευματικά του τέκνα και μη, κατά την μακράν διακονία του στην Εκκλησία, Βόλος 17-12-1910

«.. Αντιλαμβανόμεθα ότι ζήλος θείος και φλογερά αγάπη ζωογονεί και διαθερμαίνει την ψυχήν σας…»

Θ.Ζωγράφος

***

Πύργος 1926

«…Ως κήρυξ δε και διδάσκαλος του θείου λόγου… σαγηνεύει διά της ευγλωτίας και διά της αρετής συγκινεί και καταπείθει. Και ήδη εκ των έργων εδείχθησαν αί κατακοσμούσαι αυτόν αρεταί, η ειλικρινής ευσέβεια, η ακράδαντος προς τον Θεόν πίστις και ελπίς, η ιδιάζουσα δύναμις εις την εξομολόγησιν και την διδασκαλίαν του θείου λόγου, και μάλιστα η ταπεινότης…

Ο θείος ούτος πατήρ ελπίσας επί τον Θεόν και κατ’ ευδοκίαν του Θεού ελθών εις την Μονήν της Λογγοβάρδας, ευδοκιμεί και θάλλει εις τον οίκον του Θεού…».

Συγκριώτης Εμμανουήλ, Γυμνασιάρχης

***

Άγιον Όρος 1934

Πολυσέβαστε Γέροντα επαινώ την από Θεού δωρηθείσαν υμίν διάκρισιν και αγίαν ταπείνωσιν….τα οποία αποδεικνυουν την αληθή αρετήν της αγάπης και τους καρπούς του παναγίου Πνεύματος…

Όλως υμέτερος Αβιμέλεχ Μποσνάκης

***

Αθήναι 3-10-1938

…Θαυμάζω την άσβεστον φλόγα της πίστεώς Σας, το μέγεθος, την βαθύτητα και το ακράδαντον αυτής, την χριστιανικήν γαλήνην, γλυκύτητα και αυταπάρνησιν,μεθ’ ης εγράψατε… Η Εκκλησία μας και το Έθνος μας οφείλουν δικαίως να καυχώνται, ότι εν τω κλήρω μας υπάρχουν θεράποντες τοιαύτης πατερικής χρηστότητος και εμβριθείας….

Ιωάννης Πολίτης

***

Αθήναι 21-8-1945 

… Δι’ εμέ αποτελεί κειμήλιον ιερόν η επιστολή Σας και μετ’ ευλαβειας της προσεικούσης, ασπασμών και δακρύων, εναπέθεσα ταύτην εις το εικονοστάσιόν μου…

Σ.Τ. Άρχιτέκτων

***

Σύρος 12-9-46

Η άφιξίς σας γίνεται αμέσως γνωστή, λες και πέρασε ο βασιλεύς. Η ζωή Σας, πάτερ μου, είναι για όλους μας ένας οδηγός προς τον δρόμον του Θεού, τον δρόμον της αλήθειας και της αρετής.

***

Σύρος 1952

Πέποιθα πάτερ, ότι η παραδειγματική Σας ταπείνωσις και η αληθινή Σας πίστις προς τον Διδάσκαλον Ιησούν Σας ηξίωσε να κάμετε τόσα πολλά προς ωφέλειαν ψυχών….

Άρχ. Σ. Μ.

***

Λέρος 21-11-1952 

…Η Λειτουργία μας φάνηκε πιο κατανυκτική από όλες τίς λειτουργίες που είχαμε ακούσει, και το κήρυγμα το πιο γλυκό, το πιο δυνατό που ποτέ ακούσαμε. Δεν σας γράφω υπερβολή, αλλά μας φάνηκε σαν να λειτουργούσαν άγγελοι….

ΔΠ.

***

Ερμούπολις 15-2-1953

…Ανά το πανελλήνιον είναι γνωστή η άκρα αγιότης και ταπεινοφροσύνη σας και η χριστιανική συγκατάβασίς σας πρός τους αμαρτωλούς προς τα παραστρατημένα πρόβατα του χριστιανικού ποιμνίου. Περί της αγιότητός σας μου διηγείται η μητέρα μου, η Π.Β. 

***

Συκιά Λακωνίας 28-6-55

…Η αγία ζωή σας μας δίδει και εμάς το παράδειγμα να φροντίζουμε στο μυριοστό να σε ακολουθούμε… Στα γράμματά σας και στα λόγια σας βρίσκουμε ανακούφιση, όπως και όταν σας βλέπουμε προσωπικός….Σας θεωρούμε άγιον άνθρωπο και να προσεύχεσθε και για έμας.

Α.Σ.

***

Η ζωή, Πανοσιολογιότατέ, παίρνει νόημα και αξία, όταν γνωρίζη κανείς γνήσιους και φωτεινούς πιστούς στρατιώτες του Ευαγγελίου, ως Σείς….

Την επιστολήΣας, πούναι γεμάτη από την χάρη την άγια του Χριστού και απο το μύρο της αγνής ψυχής Σας, θα την κρατώ πάντοτε ως δώρον ιερό, χαρά μυστική και δύναμη στην ψυχή μου και στην σκέψη μου.

Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη

Γ. Ρουμάνης, Βουλευτής Λακωνίας

***

Αθήναι 25-3-1959 

Η Εκκλησία, η Πολιτεία και η Οικογένεια σάς χρεωστούν πολλά. Το αγνόν και τίμιον όνομά σας κατέχει περίοπτον εν τη Εκκλησία και Κοινωνία θέσιν, και σαν διαμάντι στέκει και λαμποκοπά μεταξύ των μεγάλων φιλάνθρωπων και ευεργετών της χώρας…

Β. Σ.

***

Πάρος 6-5-1957 

… Η παρουσία σας είναι απαραίτητος, όχι μόνον διά το νησί μας, αλλά και γι’ ολόκληρη την Ελλάδα….

Μ. Α.

***

Χανιά 26-3-1962

Ένα δικό σας ενθύμιον, μία σας φωτογραφία…, μόνον ο Θεός γνωρίζει με πόση χαρά θα δεχθώ και πόσον πολύ θα είναι για μένα… Τρία ολόκληρα χρόνια αγωνιζόμουνα να νικήσω τον πειρασμό και μόνον με τα άγια λόγια σας όλα διελύθησαν. Σεβαστέ μου πάτερ σαν την ζώσα φωνή δεν είναι τα βιβλία…

***

Αθήναι 19-8-1964 

…Η ενάρετος ζωή Σας κάνει να φαίνεσθε στα μάτια μας σαν ενα σπάνιο μαργαριτάρι….

 ***

Ν. Υόρκη 9-10-1966

Αγαπητέ μοι Άγιε Φιλόθεε,

Και αν μόνον διά να ιδή κανείς εσάς ήρχετο εις την Πάρον, θα ήξιζεν ωρισμένως. Ευλογίαν Κυρίου ονομάζω τον ερχομόν μου εις το πνευματικόν σας Κέντρον. Εβοηθήθην πολύ. Το θεωρώ προνόμιόν μου…

Γ. Πολυζωΐδης, Μητροπολίτης 

***

Ναύπλιον 3-6-64 

… Κάθε επίσκεψί σας εις την Αργολίδα, την θεωρώ ευλογίαν Θεού και παρακαλώ, όπως την Επισκοπήν μου  θεωρήτε ιδικήν σας. Μη με λησμονήτε εις τας προσευχάς σας.

Ο Αργολίδος Χρυσόστομος

***

Νάξος 

Δεν έχω τη δύναμι να εκφράσω διά του λόγου τα συναισθήματα του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης προς Υμάς Άγιε Πάτερ, της Ορθοδοξίας τον στύλον και ημών τον πρόθυμαον παρηγορητήν.

Ο Δ/ντής του Λυκείου Μ. Γιαννακούρος

***

…Διότι η Χάρις του Θεού είναι μαζί σας μεταδίδετε και σε μας τους αμαρτωλούς ανθρώπους αγαλλίαση και χάρη….

Κ.Π. 

***

Αθήναι 30-5-80

…Ο αείμνηστος π. Φιλόθεος υπήρξε κορυφαία μορφή του Μοναχισμού και υπήρξεν όσιος, «ένσαρκος άγγελος» επί της γης, φως καθοδηγητικό, παρηγοριά και στήριγμα πίστεως των Παριανών και όσων προσέτρεχαν να πάρουν δύναμη και χάρη κάτω από τις φτερούγες της αγιότητός του.

Ν.Χ.Α. 

***

Νάξος 3-6-80

…Μοναδική αγία εκκλησιαστική και αναντικατάστατη μορφή ο πολυσεβαστός πνευματικός μας πατέρας Φιλόθεος. Ακραδάντως πιστεύω οτι ο Κύριος μας θα κατατάξη την αγίαν αυτού ψυχήν μετά των Αγίων και δικαίων, και απ’ εκεί περισσότερον θα μας φροντίζη και θα μας παρακολουθή στα βήματα της προσκαίρου ζωής μας σαν στοργικός πατέρας…

Κ. Β. Κονδύλη

***

Νίκαια 6.6.80 

…Ο άειμνηστος μεγάλος Γέρων π. Φιλόθεος υλοποίησε στην ζωή του το Ορθόδοξον ιδεώδες και επί ένα σχεδόν αιώνα ανεδείχθη η κινητή γέφυρα που ανεβίβασεν εις τους ουρανούς μεγάλην φάλαγγα πιστών, που εζήτουν τον Κύριον. Υπήρξε νεοφανής αστήρ πρώτου μεγέθους. Ας εχωμεν την εθχήν Του!

Ο Νικαίας Γεώργιος

***

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας της Κύπρου Γρηγόριος τον Απρίλιο του 1981 έγραψε: ο σύγχρονος Όσιος, το σέμνωμα και το καύχημα της Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σάμου κυρός Παντελεήμων έγραφε: Κοντά στο μακαριστό π. Φιλόθεο πολλοί βρήκαν το Θεό. Με την αγάπη του πολλοί ανακουφίστηκαν. Με τις συμβουλές του πολλοί στηρίχτηκαν. Στο πετραχείλι του πολλοί γαλήνεψαν. Όλοι κοντά του ένοιωθαν χαρούμενοι και δυνατοί.. Ο άγιος Γέροντας ήταν λαμπάς Ορθοδοξίας.

***

Λονδίνον 3-7-80 

…Τα έργα και η ζωή του αειμνήστου π. Φιλοθέου μαρτυρούν χαρακτήρα αδαμάντινο και άγιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός τον κατέταξε ήδη μετά των Αγίων Του και αναπαύεται και ευφραίνεται μετά των δικαίων. Αλλά και η στρατευομένη του Χριστού Εκκλησία θα τον κατατάξη εν καίρω και επισήμως εν τη βίβλω της αθανάτου ζωής.

Α.Π. 

***

Γρεβενά 19-1-1946 

… Εάν υπήρχε Διοίκησις της Εκκλησίας, τότε οι Συνοδικοί θα ήρχοντο εις την Ιεράν Μονήν σας και βιαίως θα ήρπαζον ένα π. Φιλόθεον και ένα π. Ιερόθεον διά να τους κάμουν αρχιερείς.

Την Ιεράν Μονήν Λογγοβάρδας θεωρώ ως πρώτην πνευματική μου τροφόν. Από αυτήν έλαβα τα πρώτα σπέρματα της ευσεβείας, ότε μικρός παις ωδηγούμην υπό του μακαρίτου πατρός μου εις την Ιεράν Μονήν… 

Α.Κ.

***

Ελευσίς 23-8-1970

Υπέρμαχε της Αμωμήτου ημών Πίστεως και φρουρέ της ιεράς παρακαταθήκης των Αγίων και στιγματοφόρων Πατέρων ημών, άξιε και υπεράξιε π. Φιλόθεε, Αετέ της εν Πάρω Ιεράς και σεβασμίας Μονής Λογγοβάρδας και της Ορθοδοξίας… Δεν τολμώ να προσθέσω τίποτε απολύτως, αλλ’ όλως αυθορμήτως και ακολακεύτως ταύτα τα δύο Σας λέγω: Εν τοίς φοβεροίς τούτοις χρόνοις η κατ’ αξίαν θέσις Σας ήτο ή ο Πατριαρχικός θρόνος Κωνσταντινουπόλεως ή ο Αρχιεπισκοπικός Αθηνών,.. Εις Φιλόθεος Πατριάρχης ή Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα έδιδε γενναίαν την Ορθόδοξον μαρτυρίαν της ευσεβείας της πατρώας, και η μάχη κατά των δυνάμεων του σκότους θα εκερδίζετο.

Αλλ’ ω Επίσκοπε και Οδηγέ ψυχών Ορθοδόξων· ζήθι επί μήκιστον, έχων ως Πατριαρχικόν και Αρχιεπισκοπικόν εγκόλπιον την φωνήν της αγίας και ακιληδώτου Σου συνειδήσεως, ότι εξεπλήρωσας εις άκρον τα χρέος και καθήκον Σου απέναντι της Μαρτυρικής ημών Εκκλησίας και του Έθνους. Στέφανος Αγίων κατακοσμήση την παλιάν Σου και σεπτήν κορυφήν. Ότι γενναίως και νομίμως ήθλησας επί της γης και τοίς ίχνεσι των Αγίων Πατέρων ημών ηκολουθήσας εν παντί και πάντοτε.

Ο Κύριος να παρατείνη επί έτη και έτη τον αγγελομίμητον βίον Σας….

Α. Κ. Α.

[Συνεχίζεται]