Η Βέροια στην ιστορία και τον πολιτισμό

17 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Γ’ Εβδομάδας Ιστορίας και Πολιτισμού, που πραγματοποιεί η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, από τις 16 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2013, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε την παρουσίαση του επετειακού τόμου «Βέροια 16 Οκτωβρίου 1912: Η απελευθέρωση της πόλης μέσα από κείμενα του 20ου αιώνα».

P1010236

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις με σκοπό την προαγωγή και διάδοση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της Βέροιας. Σημαντικότερο γεγονός της εκάστοτε Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού αποτελεί η διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας υπό τον γενικό τίτλο Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα.

Φέτος το πρόγραμμα της εβδομάδας έχει ως εξής: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013 στις 18:00: «Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου – Η Βέροια του Μεσοπολέμου μέσα από φωτογραφίες», Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών, (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας – Ισόγειο). Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:00 η Γ΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας (1925 – 1940) – «Στη Βέροια του Μεσοπολέμου». (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας – 2ος όροφος).

Για τη διοργάνωση και το γενικότερο έργο της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην Πεμπτουσία ο Πρόεδρος της, Δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας.

Πεμπτουσία: Με αφορμή την εβδομάδα τοπικής ιστορίας και πολιτισμού μιλήστε μας για την Εταιρεία και τους σκοπούς της.

Εμμανουήλ Ξυνάδας: Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την διάσωση και διάδοση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού του Ν. Ημαθίας. Τούτο επιτυγχάνεται με διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους.

Και για να μη θεωρηθεί ότι μόνο η Ε.Μ.Ι.Π.Η. εργάζεται με τους παραπάνω σκοπούς (θεωρούμε ότι όλοι οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού έχουν να προσφέρουν ο καθένας από τη δική του σκοπιά), αυτό που κάνει την Ε.Μ.Ι.Π.Η να ξεχωρίζει είναι η επιστημονική κατάρτιση των μελών και ο επιστημονικός τρόπος εργασίας τους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο απώτερος στόχος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Να καλύψει το κενό που υπήρχε στα τοπικά ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα μέσω της επιστημονικής εργασίας και των επιστημονικά τεκμηριωμένων πορισμάτων.

Για το λόγο αυτό από την αρχή της δράσης της ασχολείται και διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στο χώρο των εκδόσεων παρουσιάζοντας επιστημονικό περιοδικό, ετήσιας κυκλοφορίας με τον τίτλο «Μελετήματα Ημαθίας», τετραμηνιαίο περιοδικό με τον τίτλο «Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας», καθώς επίσης και εκδόσεις που αφορούν στα πρακτικά των διαφόρων συνεδρίων και ημερίδων που διοργανώνει αλλά και τις επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται με την ιστορία, την αρχαιολογία, την τέχνη και γενικά τον πολιτισμό της Ημαθίας.

Εξώφυλλο-16

Πεμπτουσία: Πως προέκυψε η Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού;

Εμμανουήλ Ξυνάδας: Η Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού ξεκίνησε να διοργανώνεται από το φθινόπωρο του 2011. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά θέλοντας να αφιερώσουμε μια εβδομάδα το χρόνο στην διάδοση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της Ημαθίας. Σκεπτόμενοι τις εκδηλώσεις οι οποίες θα ταίριαζε να ενταχθούν σε αυτήν, αποφασίσαμε στην εβδομάδα να ενταχθεί μια επιστημονική διοργάνωση (ημερίδα ή συνέδριο). Επίσης, θέλαμε να προβάλλουμε θέματα επετειακού χαρακτήρα και εκδόσεις σχετικές με την τοπική ιστορία της περιοχής μας, οπότε στην εβδομάδα εντάχθηκαν ανάλογες εκδηλώσεις. Απέμενε να καλύψουμε το κομμάτι που αφορά τη λαογραφία.

Το κενό αυτό ήρθαν να καλύψουν συνεργασίες της Ε.Μ.Ι.Π.Η. με άλλους τοπικούς φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Για το τέλος άφησα την αναφορά στους μικρούς μας φίλους. Αίσθηση όλων των μελών της Ε.Μ.Ι.Π.Η., οι οποίοι συζητούσαμε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ήταν ότι από αυτή δεν πρέπει να λείπουν τα παιδιά, καθώς πιστεύουμε ότι η ιστορία του τόπου στον οποίο ζει κάποιος ενδιαφέρει το σύνολο του πληθυσμού και όχι συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες. Αυτό  που μπορούσαμε να κάνουμε λοιπόν για τα παιδιά ήταν η παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου στον οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται. Κάπως έτσι προέκυψε η διοργάνωση της Α΄ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Ήδη φέτος ετοιμαζόμαστε για τις εκδηλώσεις της Γ΄ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2013.

Πεμπτουσία: Βλέπουμε ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και παιδιά. Πόσο αναγκαίο νομίζετε είναι φορείς και θεσμοί και η ιδιωτική πρωτοβουλία γενικά να υποβοηθήσει ή να αναλάβει ρόλους παιδευτικούς για τη νεολαία;

Εμμανουήλ Ξυνάδας: Μου δίνετε την ευκαιρία να συνεχίσω τα όσα παραπάνω ανέφερα για την σπουδαιότητα με την οποία η Ε.Μ.Ι.Π.Η. βλέπει τη συμμετοχή των παιδιών στις εκδηλώσεις της. Πιστεύω και εγώ αλλά και οι λοιποί συνεργάτες στο κοινό αυτό έργο (το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι εκπαιδευτικοί και νομίζω δεν είναι τυχαίο) ότι το παιδί από νωρίς θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με την ιστορία του τόπου του. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η τοπική ιστορία είναι αυτή που τροφοδοτεί και συμβάλει στη διαμόρφωση της γενικής ιστορίας.

Νομίζω ότι ο κάθε φορέας (είτε ιδιωτικός, είτε δημόσιος) που έχει την ευκαιρία να παράξει εκπαιδευτικό έργο και να αναλάβει παιδευτικούς ρόλους έχει χρέος και καθήκον να το επιτελέσει, καθώς η παιδεία είναι το «ύψιστο αγαθό». Στο δικό μας χώρο, τον χώρο της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού θεωρούμε καθήκον μας να μεταλαμπαδεύσουμε από τη μία τη γνώση και από την άλλη τη θέληση για ενασχόληση με τον ιδιαίτερο αυτό κλάδο της ιστορίας, την τοπική ιστορία, στα παιδιά μας.

Πεμπτουσία: Ευχαριστούμε, Καλή επιτυχία στο έργο σας!

Εμμανουήλ Ξυνάδας: Σας ευχαριστούμε!