Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο,έργα σημαντικών Ελλήνων και Κυπρίων Ναΐφ Ζωγράφων

22 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΑΪΦ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΥΣ ΚΟΛΛΙΑΛΗ

Μαρία Μουριάδου, sullogi kolliali, Κωνσταντινούπολη

Μαρία Μουριάδου, sullogi kolliali, Κωνσταντινούπολη

Συνέντευξη: Ίρις Κρητικού

Συνεχίζοντας την έντονη πολιτιστική του δραστηριότητα, την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης αλλά και την προβολή ελληνικών και τουρκικών συλλογών τέχνης με ελληνοκεντρικό ενδιαφέρον, το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζει από 25 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου, περισσότερα από 50 έργα σημαντικών Ελλήνων και Κυπρίων Ναΐφ Ζωγράφων από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή. Η έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο αποτελεί την πρώτη παρουσίαση μέρους της Συλλογής Κολλιαλή. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός της Τέχνης, Ίρις Κρητικού.

Γιάννης Θεοφίλης, sullogi kollali, Ο γάμος

Γιάννης Θεοφίλης, sullogi kollali, Ο γάμος

Η έκθεση που διοργανώνεται από το Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με τους συλλέκτες, εστιάζει στην ελληνική παράδοση και την καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο: θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές ή παραδοσιακά πανηγύρια που αποδίδονται με αυθόρμητη παραστατική και αφηγηματική γλαφυρότητα, εκφραστικές εικόνες εναλλασσόμενου μόχθου και λιγοστής σχόλης, ξεχασμένες σήμερα γεωργικές ασχολίες αλλά και εύγλωττες σκηνές που επαναφέρουν στο βλέμμα του θεατή πολύτιμες ιεροτελεστίες και νοσταλγικές αστικές μνήμες πλημμυρισμένες από φωνές σαλεπιτζήδων, πλανόδιων μικροεμπόρων και αυτοσχέδιες σκηνές λαϊκών καραγκιοζοπαιχτών, ειδυλλιακά τοπία που προέρχονται και διαφυλάσσουν με τρόπο ανεξίτηλο στο πέρασμα των δεκαετιών το νησιωτικό, το ηπειρωτικό ή το αστικό περιβάλλον του δημιουργού τους, η Θεσσαλία και η Μυτιλήνη, η Ευρυτανία, η Κρήτη, Πελοπόννησος και η Θράκη, η Αθήνα, η Πλάκα και η Ακρόπολη, η Κύπρος, αλλά ακόμη η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη, προσφιλείς τόποι καταγωγής ή περιπλάνησης κάποιων εκ των δημιουργών, συνθέτουν ένα πολύχρωμο και παλλόμενο πανόραμα με ισότιμη ιστορική, λαογραφική και αισθητική αξία.

Γιώργος Σαββάκης, sullogi kolliali, Οδός Αθηνάς (Το τραμ στο Μοναστηράκι)

Γιώργος Σαββάκης, sullogi kolliali, Οδός Αθηνάς (Το τραμ στο Μοναστηράκι)

Στην Πεμπτουσία μίλησε η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιστορικός της Τέχνης Ίρις Κρητικού.

Ευγένιος Σπαθάρης, sullogi kolliali, Οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη

Ευγένιος Σπαθάρης, sullogi kolliali, Οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη

-κυρία Κρητικού, θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για την τεχνική ναΐφ;

-Πρόκειται για μια τεχνική που άλλοτε συνδέεται με αυτοδίδακτους καλλιτέχνες και άλλοτε με σημαντικούς δημιουργούς που επέλεξαν τη γλώσσα αυτή μέσα από την καλλιτεχνική παιδεία τους και την ενσυνείδητη αγάπη τους για την παράδοση. Σε κάθε περίπτωση, η τέχνη ναΐφ χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό έκφρασης και έντονη αφηγηματική διάθεση, ζωηρά χρώματα και πλήθος εύγλωττων λεπτομερειών ενώ συχνά λόγω φυσικών καταβολών ή εξαιτίας μιας ενσυνείδητης αισθητικής, επιλέγει να αγνοήσει ορισμένες βασικές αρχές της ακαδημαϊκής ζωγραφικής όπως αυτό που νοείται ως «σωστή» προοπτική και κλίμακα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι συνήθως γλαφυρά μοναδικό και γνήσια εκφραστικό και πλούσιο σε ιδιώματα και πληροφορίες.

Ιωάννης Ράππας, sullogi kolliali, Υδραίικο Παντοπωλείο

Ιωάννης Ράππας, sullogi kolliali, Υδραίικο Παντοπωλείο

-Πού εστιάζει η έκθεση αυτή;

-Ενώ ο Χρήστος και η Πόλλυ Κολλιαλή συλλέγουν με ενθουσιασμό και σημαντικά σύγχρονα έργα τέχνης, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τη συγκεκριμένη τους συλλογή που είναι εξάλλου και σχετικά ολοκληρωμένη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, με το σκεπτικό ότι τα ναΐφ έργα αποτελούν και αυτά με τον τρόπο τους «πρεσβευτές» μιας Ελλάδας χειροποίητης και τρυφερής που χάνεται και που η εικόνα της αξίζει να διασωθεί και να μεταφερθεί στο εξωτερικό και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη. Να σημειώσουμε εδώ ότι η τέχνη Ναΐφ που βεβαίως δεν είναι ελληνική αλλά διεθνής και που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ευρώπη, την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι εξαιρετικά δημοφιλής και στην Τουρκία.

Μαρία Πωπ, sullogi kollali, Απογευματάκι σ' ένα σταυροδρόμι της Χαλκίδας

Μαρία Πωπ, sullogi kollali, Απογευματάκι σ’ ένα σταυροδρόμι της Χαλκίδας

-Τι περιλαμβάνει η συλλογή ναΐφ ζωγραφικής του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή;

-Στο σύνολό της η συγκεκριμένη συλλογή αριθμεί περίπου 100 έργα, ενώ συμπεριλαμβάνει τους περισσότερους από τους Έλληνες και Κυπρίους εκπροσώπους της Ναΐφ τέχνης. Αποτελεί με τον τρόπο της μια σπάνια καταγραφή της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης, διανθισμένη με σπάνιες σκηνές καθημερινότητας και γιορτινά έθιμα που χάνονται στις ημέρες μας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Χρήστος Καγκαράς, sullogi kollali, Γυρνώντας στη στάνη

Χρήστος Καγκαράς, sullogi kollali, Γυρνώντας στη στάνη

Κατερίνα Χουζούρη