Κίνηση Πολιτών One of Us για την προστασία των εμβρύων κατά την βλαστοκυτταρική έρευνα

16 Οκτωβρίου 2013

 Oneofus

Όπως ήδη διεξοδικά παραθέσαμε σε σχετικά πρόσφατα άρθρα της Πεμπτουσίας[1] τα βλαστοκύτταρα αποτελούν σήμερα το υπ’ αριθμ. 1 ζήτημα της βιοηθικής. Η αξία της χρήσης τους στην ιατρική έγκειται στην ιδιότητα της ολοδυναμίας την οποία κατέχουν και η οποία ορίζεται ως «η ικανότητα ενός και μόνου κυττάρου να αναπαράγει ένα ολόκληρο άτομο».  Σε αυτά τα κύτταρα (τα οποία ονομάζονται και αρχέγονα, ολοδύναμα, και αδιαφοροποίητα) δεν έχει αρχίσει ακόμη η διαδικασία της διαφοροποίησής τους σε συγκεκριμένους ιστούς και όργανα. Η βλαστοκυτταρική έρευνα στοχεύει στην δυνατότητα εργαστηριακής παραγωγής ιστών και οργάνων για μεταμόσχευση καθώς και στην εισαγωγή τους σε όργανα και ιστούς με σκοπό την αναπλήρωση τυχόν δυσλειτουργιών. Προς το παρόν η κλινική χρήση των βλαστοκυττάρων είναι σχετικά περιορισμένη κυρίως σε ορισμένες μορφές καρκίνου, λευχαιμίες, αιματολογικές διαταραχές και ανοσοανεπάρκειες. Ωστόσο η έρευνα, που συνεχίζεται, παρέχει πολλές υποσχέσεις για τη θεραπεία και άλλων νοσημάτων, όπως οι νόσο του Alzheimer και του Parkinson, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μεταβολικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.ά..

Το βασικό βιοηθικό ζήτημα που εγείρεται δεν έχει να κάνει τόσο με την κλινική τους χρήση όσο με τον τρόπο προμήθειάς τους. Κύρια πηγή βλατοκυττάρων έως σήμερα θεωρούνται τα πλεονάζοντα πρώιμα έμβρυα που δημιουργούνται in-vitro και τελικά δεν εμφυτεύονται για να κυοφορηθούν, όταν βρίσκονται στο στάδιο των 5-10 ημερών. Πρόκειται για τα χαρακτηριζόμενα ως εμβρυϊκά ή εμβρυονικά βλαστοκύτταρα. Τα έμβρυα αυτά συνήθως δημιουργούνται εργαστηριακά, in-vitro και δεν εμφυτεύονται στην γυναικεία μήτρα για να κυοφορηθούν και να γεννηθούν.

Επειδή η χρήση των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων για ερευνητικούς σκοπούς έχει ως αποτέλεσμα τελικά την καταστροφή των εμβρύων, η πρακτική αυτή ήγειρε μεγάλα ηθικά διλήμματα και πολλές συζητήσεις αλλά αντιδράσεις από πλευράς βιοηθικολόγων, Εκκλησίας και  πολιτών.

Η επιστημονική κοινότητα κατανοώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο άπτεται της προστασίας της εμβρυϊκής ζωής προσπάθησε να εξεύρει τρόπους προμήθειας βλαστοκυττάρων από άλλες πηγές εκτός των εμβρύων. Προτάθηκαν: 1. η επαναδιαφοροποίηση (transdifferantiation) σωματικών κυττάρων ενηλίκου ατόμου, 2. η συλλογή τους από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα κατά την εγκυμοσύνη, 3. η λήψη βλαστοκυττάρων από ενήλικες. Ακόμη και η λήψη βλαστικού κυττάρου χωρίς την καταστροφή του εμβρύου και με ταυτόχρονη συνέχιση της «πορείας» του προς την μήτρα τέθηκε στο «τραπέζι» του βιοηθικού διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί κάποια διέξοδος.

Ωστόσο λόγω πολλών παραγόντων, όπως είναι το οικονομικό κόστος, ο χρόνος που χρειάζεται η έρευνα, οι τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να παρακαμφθούν κ.ά. τα εμβρυονικά κύτταρα παραμένουν η υπ’ αριθμ. 1 προτίμηση της ερευνητικής επιστημονικής κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της καταστροφής των πλεοναζόντων εμβρύων για πειραματικούς και ερευνητικούς σκοπούς συνεχίζει να υφίσταται φλέγον.

Η ευρωπαϊκή κίνηση «One of us» (ένας από εμάς) με την υποστήριξη του συλλόγου προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά» ανέλαβαν δράση για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών με σκοπό την ανάσχεση της ληφθείσας από το Ευρωκοινοβούλιο απόφασης να χρηματοδοτήσει τις επιστημονικές έρευνες στα έμβρυα, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών από αυτά.

Η Πεμπτουσία στηρίζοντας θερμά την προστασία της εμβρυϊκής ζωής και την κίνηση των δύο αυτών φορέων, του «One of Us» και της «Αγκαλιάς», παραθέτει αυτούσιο το κείμενο της έκκλησής τους καθώς και το έντυπο προς συμπλήρωση. Καλεί με τον τρόπο αυτόν τους αναγνώστες της να συμβάλλουν με την προσωπική τους υπογραφή στην συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των 16500 υπογραφών ώστε να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Βουλή. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία συλλογής των υπογραφών είναι η 1η Νοεμβρίου:

 

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία έτη έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών στο έμβρυο, δαπανώντας τεράστια κονδύλια προς το σκοπό αυτό. 

Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  θα οδηγήσει μοιραία να γίνει το έμβρυο πειραματόζωο και αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης στο όνομα της επιστήμης. Κάθε πολιτική σκοπιμότητα υποστήριξης θα πρέπει να αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση των ενεργειών της ΕΕ που αποσκοπούν στην καταστροφή των ανθρώπινων εμβρύων.

Κάθε πρωτοβουλία όμως που δε σέβεται την αξία της ανθρώπινης ζωής, θίγει τον πολιτισμό μας και την υπόστασή μας.

΄Ετσι,  η ευρωπαϊκή κίνηση  πολιτών «ONE OF US» ανέλαβε την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες και να συγκεντρώσει δηλώσεις υποστήριξης, έτσι ώστε να καταφέρουμε οι ίδιοι οι Πολίτες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, να επαναφέρουμε προς συζήτηση το θέμα αυτό ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ανατρέψουμε την εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων .

 Στόχος αυτής της κίνησης των πολιτών είναι να έχουν τη δέσμευση της ΕΕ σε όλους εκείνους τους τομείς, ώστε να μην επιτρέψουν και να μη χρηματοδοτήσουν δράσεις, που προϋποθέτουν ή εκτελούν την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων και να εφαρμόσουν κατάλληλο ελεγκτικό μηχανισμό για να διασφαλίσουν πως η χρήση των διατιθεμένων κονδυλίων δε θα αντιταχθεί ποτέ ενάντια στην ανθρώπινη ζωή.

 Αυτό είναι δυνατό να συμβεί, αφού ρητά προβλέπεται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ζωή της ΄Ενωσης, μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών (΄Αμεση Δημοκρατία). Η διαδικασία αυτή παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να προσεγγίζουν απευθείας με αίτημά τους την Επιτροπή, καλώντας την να υποβάλει πρόταση έκδοσης νομικής πράξης της ΄Ενωσης για την εφαρμογή των συνθηκών.

Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά,  με σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής, στο  δικαίωμα της ζωής και της ακεραιότητας κάθε ανθρώπινης ύπαρξης από την σύλληψη, ανέλαβε τη συγκέντρωση δηλώσεων υποστήριξης προς την ανωτέρω πρωτοβουλία με τη συλλογή υπογραφών, στο συνημμένο έντυπο.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι μας χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, ώστε να συγκεντρώσουμε 16.500 υπογραφές από όλους τους ΄Ελληνες πολίτες μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013.

Μπορείτε να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας

Υπογράφοντας

  • on-line στο http://www.oneofus.eu (επιλέγοντας τη χώρα μας και ακολουθώντας τις οδηγίες)
  • εγγράφως στο έντυπο που ακολουθεί στο fax: 210-8235121 ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Αγκαλιά, Σύλλογος προστασίας αγεννήτου παιδιού, Λεωφ. Αθηνών 84, 10441 Αθήνα

 Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά, συστάθηκε το 1998 με σκοπό την προστασία των μητέρων εκείνων, έγγαμων ή άγαμων, κακοποιημένων ή μη, που επιθυμούν να φέρουν εις πέρας την εγκυμοσύνη τους, με σκοπό την προστασία του εμβρύου και το σεβασμό στην αξία της ζωής.

Ας σεβαστούμε όλοι την ανθρώπινη ζωή

Ας σεβαστούμε όλοι  το δικαίωμα του εμβρύου στη δική του ζωή

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά

           Η Πρόεδρος                                                         Η Γενική Γραμματέας

Βαρβάρα Μεταλληνού                                              Ζαχαρούλα Γκριέλα


[1]

Έρευνα στα βλαστοκύτταρα: Μία προσέγγιση με βάση την ορθόδοξη ηθική

Βλαστοκύτταρα – Χρήσεις και βιοηθικοί προβληματισμοί

Νίκος Κόϊος
Σύμβουλος Έκδοσης Πεμπτουσίας
Επίκουρος Καθηγητής ΑΕΑΘ στο αντικείμενο Χριστιανική Ηθική και Βιοηθική

 

EntipoDilosisYpostirixis