Ιστορική εικαστική έκθεση για τον Γεώργιο τον Α΄

25 Νοεμβρίου 2013

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου θα γίνουν στην Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”, τα εγκαίνια της Ομαδικής Ιστορικής Εικαστικής Έκθεσης “Γεώργιος Α΄”. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας των: Δημήτρη Αναστασίου, Εύας Αποστολάτου, Ερμιόνης Αρνίδου, Ειρήνης Βογιατζή, Διονύση Γαβρίλη, Βαγγέλη Θεοδωρίδη, Παναγιώτας Θεοφιλοπούλου, Μάρκου Καμπάνη, Ιωάννας Καφίδα, Σπύρου Κολυβά, Δημήτρη Κρέτση, Έλενας Λακιώτη, Βασίλη Λιαούρη, Αγγελικής Μαλίκη, Νικολάου-Νταμόν Παπαδημητρίου, Κατερίνας Πέτρουλα, Θανάση Ραχούτη, Αντώνη Σμυρνιού, Νίκου Τριανταφύλλου/Δημήτρη Γράνη και Αντώνη Τσακίρη.

georgios

Βασίλης Λιαούρης

Πώς συνυπάρχουν όμως οι ζωγράφοι, οι γλύπτες και οι φωτογράφοι σ’ αυτήν την έκθεση; “Η έκθεση για τον Γεώργιο Α’ είναι ένα πείραμα εικαστικής δημιουργίας με υλικά από την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, το διεθνές κάδρο και την προσωπική αισθητική και ιδεολογική παλέτα του κάθε δημιουργού. Ζητούμενο είναι η παραγωγή μίας νέας ενότητας έργων, με κύριο γνώμονα την ποικιλία και την ελευθερία της έκφρασης…Θεωρήσαμε ότι μία ομαδική, εικαστική έκθεση με θέμα το πρόσωπο του Γεωργίου Α’, ο οποίος συνδεόταν με τους λοιπούς ευρωπαϊκούς οίκους, θα είναι μία αφορμή για να ανελκύσουμε μία μορφή ιστορικά νωπή ακόμη, αλλά θαμπή στη μνήμη, με σκοπό να την αποδώσουμε με όποιον τρόπο ταιριάζει σε κάθε δημιουργό, μέσα από μία πλατειά αισθητική πλατφόρμα και μία ελευθερία έκφρασης” γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Γεώργιος Α΄ ήταν συλλέκτης γελοιογραφιών που τον απεικόνιζαν. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που ακολουθεί, όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο “Τα ανέκδοτα του Βασιλέως Γεωργίου Α΄”, Βιβλιοπ. Μιχαήλ Ι. Σαλλιβέρου, Εν Αθήναις, 1915, (διαθέσιμο στο www.gutenberg.org/files/40098). “Οσάκις εφημερίς τις ευρωπαϊκή εδημοσίευε γελοιογραφίαν του, ο Βασιλεύς έσπευδε να την αγοράση και να την φυλάξη. Πολλάς εξ αυτών τας έθετεν εντός πλαισίου. Και ενώ αι αρχαί κατεδίωκον τους γελοιογραφούντας τον άνακτα, ο μόνος που δεν εταράσσετο, αλλ’ εγέλα με την καρδιά του ήτο αυτός ο γελοιογραφούμενος. Διηγούνται ότι εις το ανάκτορον του «Μον-Ρεπό» εν Κερκύρα έχει αναρτήσει πλήθος τοιούτων γελοιογραφιών”.

georgios2

Διονύσης Γαβρίλης και Ειρήνη Βογιατζή

Αφορμή για την έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, υπήρξε μια σειρά από γεγονότα: φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατό του, ο Γεώργιος ο Α΄ υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδος σε μία περίοδο τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν είναι ευρέως γνωστά και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα το ιστορικό αποτύπωμα ενός βασιλιά της Ελλάδος, από σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.

Για την έκθεση αναφέρει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος:
“Ο Γεώργιος Α’ προσφέρθηκε, έτσι, ως μία άσκηση πατριδογνωσίας, ιστορικής ερμηνείας, στοχασμού ή σαρκασμού, σάτιρας ή ακαδημαϊσμού. Επιδιώκουμε, η ομαδική αυτή έκθεση να γίνει μία αφορμή επανατοποθέτησής μας πάνω στο ίδιο μας το παρελθόν, με όποια διάθεση επιλέξουμε και με όποια τεχνική εξυπηρετεί αυτή την διαδικασία. Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από ιστορικά πρόσωπα τα οποία έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη και το υποσυνείδητο μέσα από τα αλλεπάλληλα θραύσματα της εικόνας τους, που αναπαράγεται είτε θριαμβικά και συμβολικά, είτε σατιρικά και σκωπτικά. Στη Βρετανία, οι μορφές της Ελισάβετ Α’, της Βικτωρίας, του Τσώρτσιλ, της Θάτσερ, στη Γαλλία της Ζαν ντ’ Αρκ, του Ναπολέοντα, του Ντε Γκωλ, του Μιτεράν, στη Γερμανία του Μπίσμαρκ ή του Χίτλερ, στη Ρωσία του Τσάρου, του Λένιν και του Στάλιν, έχουν περάσει στο λαϊκό υποσυνείδητο και χάρη στο πλήθος και την ποικιλία της αναπαραγωγής τους”.

Κατερίνα Χουζούρη