«Μουσικός Περίπλους της Ποντιακής Λύρας»

29 Νοεμβρίου 2013

Τη Δευτέρα 25/11/13, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης, το  τμήμα Μουσικό Εργαστήρι, εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, του Συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης, παρουσίασε τη  συναυλία «Μουσικός Περίπλους της Ποντιακής Λύρας». Με την ποντιακή λύρα στον πρωταγωνιστικό ρόλο να διαπραγματεύεται μουσικά με όλα τα αντιπροσωπευτικά μουσικά παραδοσιακά όργανα των περιοχών όλης της Ελλάδας μας, μητρόπολη και αλησμόνητες πατρίδες.

pontioi

Σ΄ένα μουσικό διάλογο με τις διάφορες υφολογικές και τεχνοτροπίες του κάθε οργάνου. Ξεκινώντας από τον Ανατολικό Πόντο. Διανύοντας τη Θράκη και την Μικρά Ασία. Ανεβαίνοντας στην Προποντίδα και Κωνσταντινούπολη, διαβαίνοντας από τα αρχεία του μουσικού βυζαντινού πλούτου,κατηφορίζοντας στα νησιά των Κυκλάδων και της Κρήτης με τελευταίο προορισμό την΄Ηπειρο και τη Μακεδονία. Συμμετείχαν οι μουσικοί:

1)Γιώργος Πουλαντσακλής – Ποντιακή Λύρα
2) Σάκης Ξενούδης – Τραγούδι , κανονάκι
3) Γιάννης Κουσουλάκης: Βιολί
4) Ηλίας Ανρεουλάκης: Κρητική-πολίτικη λύρα-λαούτο
5) Γιώτης Μαλίτας: Κλαρίνο
6) Χάρης Πορφυρίδης: Λαούτο-Θρακιώτικη λύρα
7) Βαγγέλης Πασχαλίδης: Σαντούρι
8) Κώστας Ιατρούδης – Τσέλο
9) Γιώργος Τσαϊρίδης: Κρουστά
10) Γιάννης Κουτσάκης: Κρουστά
11) Ροζαλία Ελευθεριάδου: Κρουστά
12) Μουσική ομάδα νέων »Ορφέας»

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιώργος Πουλαντσακλής
Οργάνωση: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης »Ακρίτες του Πόντου»

Τη συναυλία πλαισίωσε με φωτογραφικό υλικό απ τις περιοχές που απέδωσε το μουσικό σχήμα, ο Βασίλειος Β. Πολατίδης δημιουργός του www.kotsari.com. Ήταν μια πραγματική μυσταγωγία, ένα ταξίδι νοερό στο χώρο, το χρόνο και την Ιστορία που αναπτέρωσε το ηθικό και γέμισε την ψυχή μας αγαλλίαση και ευφροσύνη.

Τα έσοδα διετέθησαν σε φιλανθρωπικό σκοπό.