Το Ενεργειακό Μέλλον και το Περιβάλλον

28 Νοεμβρίου 2013

BOOK COVER2.indd

Τώρα που οι Έλληνες έχουν καταλάβει την αξία και το μέγεθος της Ελληνικής ΑΟΖ και τα δεδομένα των υδρογονανθράκων, έρχεται το βιβλίο του Μιχάλη Οικονομίδη και της ομάδας του, να μας διδάξει πρακτικά και αποτελεσματικά την επιστήμη της ενέργειας και τις επιπτώσεις της στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Τίτλος πρωτοτύπου: The energy imperative
Από τις Εκδόσεις: Energy Tribute Publishing Inc.
Συγγραφείς: Phil Rae & Leonard Kalfayan with Michael J. EconomidesΤίτλος Ελληνικής Έκδοσης: Το Ενεργειακό Μέλλον και το Περιβάλλον
Συγγραφείς: Μιχάλης Οικονομίδης & Παναγιώτης Δαλαμαρίνης
Φιλ Ρέυ & Λέοναρντ Καλφαγιάν
Μετάφραση: Χριστιάνα Τζιώρτζιου
Επιμέλεια: Ανδρέας Γερμανός
Εξώφυλλο/Σελιδοποίηση: Παναγιώτης Καραγιάννης

Η προσέγγιση είναι ριζικά διαφορετική από άλλες προσπάθειες. Οφείλεται σίγουρα στη ριζοσπαστικότητα της σκέψης του υπεύθυνου της συγγραφής αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια  μορφή αντεπίθεσης του Ελληνισμού αφού δεν ακούμε για μια πολλοστή φορά ένα ξένο think tank να ασχολείται με τα δεδομένα της Ελλάδας και να μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, αλλά έχουμε Έλληνες σε μια συγγραφική ομάδα που μελετούν διεξοδικά τα στοιχεία της ενέργειας στην Αμερική αλλά και στην Κίνα. Με τρόπο που είναι πάντα ντόμπρος και σταράτος, οι συγγραφείς εξηγούν τα πράγματα με το όνομά τους δίχως να χάνονται σε διπλωματικές ερμηνείες που κρύβουν τα παρασκήνια. Αντιθέτως πιάνουν τον ταύρο από τα κέρατα για να μας μάθουν όλα τα τεχνάσματα και τα στρατηγήματα του τομέα.

Το βιβλίο δεν αποτελεί μια εκλαΐκευση που εκφυλίζει το γνωστικό αντικείμενο. Με μια μεθοδολογία πάντα απλή αλλά ποτέ απλοϊκή προσεγγίζουν σφαιρικά το όλο θέμα. Αυτό το ξεκάθαρο ύφος που δεν κρύβει τις δυσκολίες είναι μια προετοιμασία για τον ελληνικό λαό. Διότι αντί να ακούμε διάφορες δημοσιογραφικές αναλύσεις ή απόψεις διπλωματικές του κατά Λουκά, είναι προτιμότερο να μάθουμε από ειδικούς γιατί η ενέργεια δεν είναι μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

Ο πρόλογος του Α. Φώσκολου και του Ηλία Κονοφάγου δίνουν το πρώτο στίγμα της σοβαρότητας της εμπεριστατωμένης ανάλυσης του βιβλίου και αυτό συμπληρώνεται από τις θέσεις των Ζ. Μπόσιο (Γαλλία), Τ. Πακαλόνι (Ιταλία), Σ. Χόλντιντς και Ε. Ρουνγιάν (Τέξας) με ύφος ενδεικτικό του βιβλίου. Για τους Έλληνες ειδικά είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια γιατί μπορούν να ξεπεράσουν φοβίες και συνωμοσίες για να δουν φάτσα κάρτα την πραγματικότητα και τη χρήση της ενέργειας, την κατασκευή και παραγωγή γεωτρήσεων, τη μαζική μεταφορά υδρογονανθράκων και τις εγκαταστάσεις, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη ρύπανση και το περιβάλλον αλλά και το θέμα της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου και τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων για να εμπλουτίσουν με πραγματικές και βιωματικές γνώσεις τα δεδομένα που προσπαθούν να καταλάβουν.

Διότι οι υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένων και των υδριτών μεθανίου, είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Έτσι αυτό το βιβλίου έρχεται να ξεσκίσει την άγνοια και να συνθέσει μία ολοκληρωμένη εικόνα που επιτρέπει την δόμηση μιας γεωπολιτικής που δεν ασχολείται με τους ανέμους και τα ύδατα παρά μόνο επειδή είναι ενεργειακά δεδομένα. Ένα βιβλίο που παρέχει και γνώση και χαρά λόγω της νοημοσύνης του Μιχάλη Οικονομίδη.

Νίκος Λυγερός

Inv Imper_2

Το βιβλίο τούτο είναι μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του ενεργειακού παρόντος και μέλλοντος και της επίδρασης της ενέργειας στο περιβάλλον. Η κάλυψη του θέματος είναι διεθνής και ισορροπημένη, προσφέροντας μια αναλυτική προσέγγιση μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης για ενέργεια και της δημιουργίας πλούτου, ενώ ταυτοχρόνως ο κόσμος χρειάζεται να προσέχει το περιβάλλον και να αποφεύγει όσο είναι δυνατόν την πιθανότητα μιας περιβαλλοντικής καταστροφής. Το βιβλίο αναλύει την διεθνή κατάσταση, ποιες χώρες παράγουν, ποιες χώρες καταναλώνουν και μέχρι ποίου σημείου τις πηγές ενέργειας. Ποιες είναι οι πιθανότητες για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ποιες πηγές ενέργειας θα είναι λογικές στο μέλλον και ποιες όχι; Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή των συγγραφέων, υπάρχει η πίστη ότι μέχρι το 2030 τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να αποτελούν το 80% της συνολικής ενεργειακής παγκόσμιας σύνθεσης.

Με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη η Ελλάδα σήμερα έχει εστιάσει τις προσπάθειες της στην Έρευνα & Παραγωγή Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων για τα οποία υπάρχουν ήδη βάσιμες πιθανότητες ύπαρξης σημαντικών ανακτήσιμων αποθεμάτων.

Εξ’ άλλου ήδη η Ανατολική Μεσόγειος έχει αποδειχτεί ότι περιέχει ενεργειακές πηγές διεθνούς ενδιαφέροντος και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο που ενδείκνυται σε αυτό τον νευραλγικό τομέα της οικονομίας & μέσα σε αυτή την γεωπολιτική τοποθεσία.
Το κείμενο καλύπτει την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά που διέπουν το ενεργειακό σύστημα με ένα επαρκώς ελαφρύ άγγιγμα έτσι ώστε να μην αποτρέψει τον αναγνώστη που δεν έχει τεχνικές γνώσεις, ενώ επιβεβαιώνει ωστόσο τις εξαιρετικές επενδύσεις στην γνώση και την εφαρμογή της που απαιτούνται για παροχή ενέργειας στους καταναλωτές. 
Τα έξι πρώτα κεφάλαια ασχολούνται με τα ορυκτά καύσιμα, ποια είναι αυτά, που βρίσκονται, ποιος τα ελέγχει και όλα τα στάδια παραγωγής μεταφοράς και επεξεργασίας που απαιτούνται μέχρι αυτά να φτάσουν στο τελικό καταναλωτή.
Το Κεφάλαιο 7 αναφέρεται στον ρολό του γαιάνθρακα, στο παρελθόν στο παρόν αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον.
Το Κεφάλαιο 8 αναφέρεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το Κεφάλαιο 9 στα εναλλακτικά καύσιμα μεταφορών, τις προοπτικές και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν στο μέλλον. 
Τα Κεφάλαια 10 και 11 αναφέρονται στο περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, καθώς και την επίδραση των ορυκτών καυσίμων σε αυτή. 
Το Κεφάλαιο 12 ασχολείται με το μέλλον της ενέργειας και τέλος το Κεφάλαιο 13 αναφέρεται στην Νότιο – Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.
Το βιβλίο απευθύνεται σε ευρύ κοινό, από απλούς αναγνώστες που θέλουν να ενημερωθούν πάνω στο θέμα των ενεργειακών πηγών, μέχρι τους εξειδικευμένους επαγγελματίες των οποίων οι καριέρες καλύπτουν την αφρόκρεμα των βιομηχανιών, καθώς και τον τομέα των υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Σχετικά με τους συγγραφείς:
Ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης είναι μηχανικός πετρελαίου και μέλος συμβουλευτικής εταιρίας πετρελαίου. Δραστηριοποιείται επίσης στην ενεργειακή γεωπολιτική και στρατηγική.
Ο Μιχάλης Οικονομίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, και ο Managing Partner μιας συμβουλευτικής εταιρείας πετρελαίου. Είναι επίσης ο Αρχισυντάκτης της Energy Tribune.
Ο Φιλ Ρέϋ είναι ο διευθυντής της In Tuition Energy Associates, Μια συμβουλευτική εταιρεία κατάρτισης με έδρα στη ΝΑ Ασία. Βρίσκεται στη Σιγκαπούρη.
Ο Λέοναρντ Καλφαγιάν είναι ανώτερος σύμβουλος με μια παγκόσμια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας. Βρίσκεται στο Χιούστον.