«Κύπρος-Γερμανία, 800 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού»

15 Δεκεμβρίου 2013

Στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 έγινε η παρουσίαση του εικονογραφημένου κατάλογου «Κύπρος-Γερμανία, 800 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού» της ομώνυμης έκθεσης. Πρόκειται για μια προσεγμένη έκδοση με 410 έγχρωμες και Α/Μ φωτογραφίες και σχέδια και 288 σελίδες. Την έκδοση έκανε ο Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου στη Λευκωσία.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Κύπρο, την Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Κύπρου) και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

germania3

Ο κατάλογος περιλαμβάνει αρχαιολογικά κατάλοιπα της Γερμανίας στην Κύπρο νομίσματα, πίνακες ζωγραφικής, ανάγλυφους μεταλλικούς δίσκους αντιδώρου, ζωικά και φυτικά απολιθώματα από τη Γερμανία, εποπτικά εκπαιδευτικά, καθώς επίσης μεσαιωνικά γερμανικά χαρακτικά και χάρτες της Κύπρου από 30 διαφορετικούς φορείς.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι σχέσεις των δύο χωρών από το 12ο αιώνα, οπότε και ξεκίνησαν οι διεργασίες αναγνώρισης της φραγκικής Κύπρου σε βασίλειο από τον Γερμανό αυτοκράτορα, η δράση του Τευτονικού Τάγματος, οι κτήσεις του στην Κύπρο και οι επαφές Κύπρου-Γερμανίας στον εμπορικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, αρχαιολογικό και εν γένει επιστημονικό τομέα.

Βασίλειος Χάδος