Πολιτιστικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας

14 Δεκεμβρίου 2013

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο και η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Κύπρος-Ρωσία» στην έδρα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου).

barski2

Υπογραφή του Ρώσου μοναχού Βασίλη Βάρσκυ στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη (1735)

Πρόκειται για το πρώτο σχετικό επιστημονικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με την θεματική αυτή. Σκοπός της Ημερίδας ήταν να αναδειχθούν σε μία πρώτη επιστημονική συνάντηση οι μακραίωνες σχέσεις των δύο ομόδοξων χωρών και να μελετηθούν επιστημονικά οι πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και η προσφορά της Ρωσίας στην ιστορική εξέλιξη της Μεγαλονήσου.

barski

Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, σχέδιο του Ρώσου μοναχού Βασίλη Βάρσκυ (α΄ μισό 18ου αιώνα)

Στην Ημερίδα ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα ανέπτυξαν τις σχετικές πτυχές στην αρχαιολογία, τη μεταβυζαντινή τέχνη, τις εκκλησιαστικές σχέσεις, την κοινωνιολογία, τη νεώτερη ιστορία, καθώς και στη σύγχρονη ζωγραφική διαγράφοντας τα πλαίσια, που κινήθηκαν οι επαφές και επιδράσεις με την ομόδοξη Ρωσία. Την Ημερίδα υποστήριξαν η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο, ο Κυπρο-Ρωσικός επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Κυπρο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας.

Βασίλης Χάδος