«Πρόμαχος»

8 Ιανουαρίου 2014

Ο επισκέπτης της Αρχαίας Αθήνας αφού περνούσε τα Προπύλαια αντίκριζε το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου.  Επρόκειτο για ένα άγαλμα της Αθηνάς, με εμφάνιση πολεμιστή, έργο του Φειδία, το οποίο έγινε με αφορμή τη μεγάλη μάχη των Αθηναίων στο Μαραθώνα.

Η Πρόμαχος Αθηνά εμπνέει σήμερα δύο ομογενείς.  Δυο Ελληνοαμερικανοί σκηνοθέτες τα αδέλφια Κόρτι και Τζον Βούρχη, αποφάσισαν να γυρίσουν μια ταινία: «Όραμα μας είναι να γυρίσουμε μια ταινία που θα αναβιώσει την αρχαία φωνή των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα βρίσκει απήχηση  στους σημερινούς νέους», λένε.  Γιατί όμως επέλεξαν τον τίτλο Πρόμαχος; «Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία, η ταινία μας επιδιώκει να μιλήσει για την αναγέννηση της Αθήνας και της δικαιοσύνης. Όπως το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που ορθωνόταν στην Ακρόπολη, έτσι και οι ήρωες της ταινίας πρέπει να βρουν το κουράγιο να υπερασπισθούν αυτά που αγαπούν».

Πριν από λίγες μέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του, να γυριστούν κάποιες σκηνές στον Παρθενώνα. Έτσι χθες ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, παρακολούθησε το γύρισμα.

«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και συγκινητικό που δυο νέοι άνθρωποι με ρίζες στην Ελλάδα, με οικογένειες που κρατούν τους δεσμούς με την πατρίδα, αλλά και με καριέρα στον διεθνή κινηματογράφο. Eπιστρέφουν στη χώρα μας για να γυρίσουν μια ταινία γύρω από ένα θέμα που για μας σημαίνει πολλά, το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε ένα διάλειμμα του γυρίσματος σκηνών της ταινίας, μπροστά στον Παρθενώνα.

Δεκάδες τουρίστες που επισκέπτονταν την Ακρόπολη είχαν μόλις παρακολουθήσει τη σκηνή όπου ο Γιώργος Χωραφάς ξεναγεί την Κασσάνδρα Βογιατζή στον Ιερό Βράχο. Θέμα της ταινίας είναι ο έρωτας δυο νέων, που αναπτύσσεται μέσα από τον κοινό αγώνα τους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους ηθοποιούς και τα μέλη του συνεργείου,  πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών , αλλά και νέοι που σπουδάζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ,  «δίχως, όμως, να ξεχάσουν τις ρίζες τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Κατ’ αρχήν να συγχαρώ τους αδελφούς Κόρτι και Τζον Βούρχη, τον Γιώργο Χωραφά, τον Γιώργο και την Κασσάνδρα Βογιατζή, τον Σπύρο Φωκά, τον Παντελή Κοντογιάννη και, ασφαλώς, τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι και τους άλλους πρωταγωνιστές της ταινίας. Χαίρομαι που τόσο καταξιωμένοι καλλιτέχνες προσφέρουν το ταλέντο τους σε μια προσπάθεια που δε συνδέεται με κάποιο είδος εθνικού εγωκεντρισμού, αλλά αντίθετα με την αντίληψη ότι τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, η οποία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τα θαυμάζει ενιαία, εκεί όπου δημιουργήθηκαν και ανήκουν, και όχι τεμαχισμένα», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας για άλλη μία φορά ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η  χώρα αυτήν την περίοδο, δεν παύει να αγωνίζεται για το μεγάλο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

O Υπουργός Πολιτισμού ανάμεσα στους σκηνοθέτες Κόρτι και Τζον Βούρχη, τους πρωταγωνιστές Κασσάνδρα Βογιατζή και Γιώργο Χωραφά και άλλους συντελεστές της ταινίας «Πρόμαχος»

Η ταινία «Πρόμαχος» εκτός από την Αθήνα, έκανε γυρίσματα στην Καβάλα και στην Αίγινα.  Θα συνεχίσει τα γυρίσματά της στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Στόχος των δύο σκηνοθετών  να είναι έτοιμη για να συμπεριληφθεί στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

 Κατερίνα Χουζούρη