Προσβάσιμη σελίδα

Ακούσματα από τον Βόσπορο

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδος κ. Παύλου, συναυλία βυζαντινής μουσικής με τη συμμετοχή του «εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως» με συνθέσεις  Πρωτοψαλτών εκ Νεοχωρίου – Βοσπόρου Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο διεύθυνε ο χοράρχης κυρ-Δημοσθένης Παϊκόπουλος, Άρχων τ. Δομέστικος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

glifadosmesa

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη και ακούστηκαν ύμνοι τριών σπουδαίων Ιεροψαλτών καταγομένων από το Νεοχώριο του Βοσπόρου, Πέτρο τον Φυγά (+1808), Ιωάννη τον Πρωτοψάλτη (+1866) και Νικόλαο Ιωαννίδη (+1883).

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκκλησιαστικά μέλη των τριών τιμωμένων Μελοποιών και Πρωτοψαλτών(Καταβασίες Υπαπαντής, Άξιον εστί, Κράτημα, Δοξολογία, Λόγον αγαθόν) αλλά και κοσμικά άσματα (Αχ πόσα πάθη δοκιμάζω, Στους στεναγμούς μου τα βουνά, Αν είσ΄ ωραία και Μωϋσέως ζήλον έχεις) που αποδόθηκαν με τη συνοδεία του οργανικού συνόλου.

Αποσπάσματα απ΄την  συναυλία:

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Παρασκευή
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Τετάρτη
Ευλογητάρια της Μ. Παρασκευής (Άρχων Πρωτοψ. Παν. Νεοχωρίτης)
Εγκώμια Επιταφίου Θρήνου, μέλος Γ. Ραιδεστηνού (Χορός Ψαλτών «Συνηχούντες»)
«Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου» Ιδιόμελο Μ. Παρασκευής (τ. Άρχων Πρωτ. Λεωνίδας Αστέρης)