Όψεις από την καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη

14 Φεβρουαρίου 2014

Η Έκθεση «Κωνσταντινούπολις: Η πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου» παρουσιάζεται και πάλι στον Εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας. Μετά από πολλά αιτήματα, καθώς η πρώτη παρουσίαση της τον περασμένο Οκτώβριο διήρκεσε μόνο λίγες ημέρες, αποφασίστηκε η επανάληψη της έκθεσης μέχρι τις 30 Απριλίου. Η πρώτη της παρουσία πραγματοποιήθηκε με  την ευκαιρία της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος παραχώρησε την Έκθεση από το Αρχείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

konstantinoupoli

Το λαμπρό φωτογραφικό αρχείο των χιλιάδων φιλμς είδε το φως της δημοσιότητας με την επιμέλεια του Μάριου Δαλέζιου, μέσα από την μνημειώδη έκδοση «Κωνσταντινούπολις» και την Έκθεση φωτογραφίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Πόλης.

dalezios

Ο Αχιλλέας Σαμαντζής (1870-1936) καταξιωμένος φωτογράφος του Σουλτάνου, το εργαστήρι του οποίου βρισκόταν απέναντι από το ξενοδοχείο «Πέραν Παλλάς» και ο γαμπρός του Ευγένιος Δαλέζιος (1888-1983), ιστορικός, βυζαντινολόγος, μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών, συγγραφέας και ερασιτέχνης φωτογράφος, παρουσιάζουν με το έργο τους όψεις και τη καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα, φωτογραφίζοντας βυζαντινούς ναούς, μοναστήρια, κτίρια, γειτονιές, αγορές, σοκάκια της Πόλης, μοναδικά πορτραίτα, άνδρες και γυναίκες.

Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες του Καταλόγου της Έκθεσης η Μαρία Καραβία χαρακτηρίζει το έργο των Σαμαντζή – Δαλέζιου «…ύμνο στο υπέρλαμπρο όραμα της Πόλης, που σε όλες σχεδόν τις φωτογραφίες αχνοφαίνεται στο βάθος σαν μεγαλειώδες σκηνικό».