Η Γεωγραφία της Κύπρου

2 Μαΐου 2014

Eπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα τη Γεωγραφία της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3 – 4 Μαΐου 2014 στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου) στη Λευκωσία. Πρόκειται για το πρώτο σχετικό επιστημονικό συμπόσιο στην Κύπρο της θεματικής αυτής.

geografiacyprousmesa1

Σκοπός του Συμποσίου είναι να αναδειχθούν θεματικοὶ άξονες, πού περιλαμβάνουν πολλές πτυχές του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Μεγαλονήσου (π.χ. γεωπολιτικὴ/γεωστρατηγικὴ θέση της Κύπρου, γεωμορφολογία-τοπογραφία, κλίμα, χλωρίδα – πανίδα, δάση, γεωργία, ύδατα και θαλάσσια ζωή, φυσικό περιβάλλον και προστασία του, πληθυσμός και οικισμοί, μεταλλευτικές δραστηριότητες, συγκοινωνίες, εμπόριο και βιομηχανία, ενέργεια – πηγές, οικονομία, πολιτισμική και ιστορική γεωγραφία, περιφέρειες της Κύπρου και ο φυσικός και ιστορικός χαρακτήρας τους, χαρτογράφηση της Κύπρου), τους οποίους θα αναπτύξουν ειδικοί από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στα πλαίσια του Συμποσίου διοργανώνεται επίσης έκθεση παλαιών χαρτών της Κύπρου από τις Συλλογές του Κυριάκου Δημητριάδη και της Γκαλερύ του Άγι Φιλιππίδη. ΤοΣυνέδριο συνδιοργανώνεται από τον Γεωγραφικό Όμιλο Κύπρου την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και τη Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.

Το Συμπόσιο υποστηρίζουν η Ελληνική Τράπεζα και τα Αρτοποιεία Ζορπάς. Το ΡΙΚ είναι χορηγός επικοινωνίας. Η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στη Γραμματεία του Συμποσίου: τηλ. 22 432.578 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Το Πρόγραμμα του Συμποσίου:

geografia-cyprous2geografia-cyproys