Δύο διαπρεπείς επιστήμονες, η γαλλίδα PASCALE ULTRÉ-GUÉRARD και η ελληνίδα ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΖΗ αξιοποιούν τη δορυφορική τηλεπισκόπιση και την υποθαλάσσια έρευνα για να εμβαθύνουν στα μυστικά των σεισμών και να τα παρουσιάσουν στο κοινό, τη Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 και ώρα 19:30, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις 2014» το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.
Ένας κύκλος 6 ομιλιών με τίτλο «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη» και άξονα τα 4 πρωταρχικά στοιχεία του αρχαιοελληνικού κόσμου, θα προβάλει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα παρατήρησης (διαστημικής, υποβρύχιας, επίγειας, υπόγειας) της Γης, στα οποία συμμετέχουν Ελληνικές και Γαλλικές ερευνητικές ομάδες καθώς και επιφανείς Γάλλοι επιστήμονες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις 2014».
Η πέμπτη από τις 6 ομιλίες του κύκλου αυτού έχει τίτλο «Η Γη από ψηλά, η Γη από χαμηλά», διοργανώνεται στις 19 Μαΐου, ώρα 19:30, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) και είναι αφιερωμένη στη συμβολή της δορυφορικής τηλεπισκόπισης στην κατανόηση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στη Γη, όπως οι σεισμοί.
Από ψηλά ο πλανήτης Γη μοιάζει με μια γαλάζια σφαίρα. Αλλά όταν τον κοιτάμε με την ακρίβεια των δορυφόρων του 21ου αιώνα, η γαλάζια αυτή σφαίρα αποδεικνύεται πιο περίπλοκη. Κλίμα, βιοποικιλότητα, μόλυνση, μετεωρολογία, πυρκαγιές, πλαγκτόν, υδάτινοι πόροι… Πάνω από το κεφάλι μας, οι δεκάδες δορυφόροι που αφουγκράζονται διαρκώς τη Γη, παρέχουν στους ερευνητές τα εργαλεία που τους βοηθούν να καταλάβουν τη δυναμική της και να προβλέπουν τις εξελίξεις της.
Στην ομιλία της με τίτλο «Η γη όπως τη βλέπουν οι δορυφόροι», η Pascale Ultré-Guérard Διευθύντρια Ερευνών, Υπεύθυνη των προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών (CNES) της Γαλλίας, θα μας εξηγήσει –με την βοήθεια των εικόνων– τα διακυβεύματα της δορυφορικής τηλεπισκόπισης και τα όριά της, αφού ορισμένα φαινόμενα διαφεύγουν ακόμη από το μάτι των δορυφόρων. Για τον λόγο αυτό, η γέννηση και η εκδήλωση των σεισμών δεν εντοπίζονται ακόμη από τις δορυφορικές τεχνολογίες. Φαίνεται όμως ότι η πρόοδος της απεικόνισης του βυθού μπορεί να επιφυλάξει κάποιες αποκαλύψεις σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η χρήση σεισμομέτρων νέας γενιάς σε συνδυασμό με καινούργιες μεθόδους απεικόνισης των ρηγμάτων σε βάθος καθιστά εφικτή σήμερα για τους ερευνητές την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην δημιουργία των σεισμών.
Στην ομιλία της με τίτλο «Τα υποσχόμενα της απεικόνισης των ρηγμάτων σε βάθος», η Μαρία Σαχπάζη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωδυναμικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα μας εξηγήσει τι αποκαλύπτουν οι πρόσφατες υποθαλάσσιες σεισμικές εξερευνήσεις στο Αιγαίο κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Αφρικανικής πλάκας που επεκτείνεται από το νησί της Κεφαλλονιάς (όπου σημειώθηκε φέτος ένας ισχυρός σεισμός) μέχρι τη ζώνη ανοικτά της Κρήτης, εκεί όπου έγινε ο γιγαντιαίος σεισμός του 365 μ.Χ.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30). Σημειώνεται ότι θα υπάρχει διερμηνεία από/προς Ελληνικά και Γαλλικά.
Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].