Θανάσης Λουκέρης: Έφυγε ένας εκλεκτός ερευνητής

6 Ιουνίου 2014

loukeris_thanasis

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πενθεί την αναπάντεχη απώλεια του Θανάση Λουκέρη, εκλεκτού ερευνητή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και αγαπημένου συναδέλφου.

Από το γραφείο τύπου του ΙΤΕ λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο Θανάσης ήταν ένας από τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές που εντάχθηκαν στο ΙΤΕ, στα πρώτα βήματα της πορείας του και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δραστήριους και αφοσιωμένους ερευνητές του. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΙΜΒΒ, στο πλάι του Χαράλαμπου Σαββάκη και συνέχισε την ερευνητική του πορεία στο πλευρό του Φώτη Καφάτου, στο Ινστιτούτο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBL), στη Χαιδελβέργη της Γερμανίας.

Διαπνεόμενος πάντα από υψηλά επιστημονικά ιδεώδη, εργαζόταν με ενθουσιασμό για την έρευνά του. Τα τελευταία χρόνια η κύρια ερευνητική του δραστηριότητα εστιαζόταν στην ανακάλυψη φαρμάκων για την καταπολέμηση παρασιτικών λοιμώξεων. Η συμβολή του στην πρόοδο και την ανάπτυξη του ΙΤΕ και της Έρευνας στη χώρα μας υπήρξε σημαντική. Ο αιφνίδιος θάνατός του μας στερεί έναν πολύτιμο συνάδελφο και ένα άξιο μέλος της κοινότητάς μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΤΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του και ομόφωνα αποφάσισε:

1. Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα, το οποίο και να αποστείλει στην οικογένεια του εκλιπόντος με τα θερμότατα συλλυπητήριά του.

2. Να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος και να καταθέσει στέφανο, εκπρόσωπος της διοίκησης του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.

3. Να κατατεθεί το ποσό των 1.000 ευρώ για την ενίσχυση της Οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

4. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τύπο.»

Όπως μπορεί να δει κανείς και στην ιστοσελίδα του ΙΜΒΒ του ΙΤΕ, το εργαστήριο του Θανάση Λουκέρη είχε αναπτύξει αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα και για το λόγο αυτό ο εκλιπών έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του. Το αντικείμενο της έρευνας περιγράφεται ως εξής:

Μελέτη φαρμακευτικών στόχων στο παράσιτο της ελονοσίας και σε μεταδιδόμενους από κουνούπια ιούς.

Η τρέχουσα έρευνα στο εργαστήριο Λουκέρη εστιάζει:

Α) στη συστηματική διερεύνηση της επίδρασης φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί για άλλους σκοπούς (π.χ. anti-AIDS/HIV, αντικαρκινικά) έναντι των σταδίων του παρασίτου της ελονοσίας που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Στις μελέτες αυτές χρησιμοποιείται το μοντέλο παράσιτο της ελονοσίας τρωκτικών Plasmodium berghei, του οποίου ολόκληρος ο κύκλος ζωής (συμπεριλαμβανομένων των σταδίων κουνουπιών) αναπτύσσονται invitro.

Β) Στη μελέτη επιλεγμένων πρωτεασών του Plasmodium με έμφαση στην λειτουργική εμπλοκή τους στη σεξουαλική/σπορογονική ανάπτυξη του παρασίτου και την ανάδειξη τους ως φαρμακευτικών στόχων.

Γ) Στην επιλογή φυσικών μακρομοριακών αναστολέων πρωτεασών [Macromolecular Protease Inhibitors (MPIs)], αλλά και δημιουργίας νέων μέσω μοριακών τροποποιήσεων, με ικανότητα αναστολής της ιικής πρωτεάσης NS2B/NS3 των ιών Δάγγειου πυρετού (DENV) και πυρετού του Δυτικού Νείλου, η οποία αποτελεί εγνωσμένο φαρμακευτικό στόχο.

Για το σκοπό αυτό το εργαστήριο έχει αναπτύξει μοναδικές ενζυμικές δοκιμασίες για τις NS2B/NS3 πρωτεάσες των ιών DENV και WNV που βασίζονται σε κυτταρικές σειρές εντόμων. Οι ταυτοποιημένοι MPI αναστολείς των NS2B/NS3 πρωτεασών χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την κατανόηση του μηχανισμού δράσης των πρωτεασών (Structure/Activity Relationship; SAR), καθώς και ως βάση για τη σύνθεση πεπτιδικών αναστολέων ή μικρομοριακών αναστολέων μέσω πεπτιδομιμητικής.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την Oxitec LtD εκφράζονται σε διαγονιδιακά κουνούπια με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους έναντι των ιών και την παρεμπόδιση της μετάδοσης τους.