Αφιέρωμα στο δημοσιογράφο Γιάννη Μαρή

4 Νοεμβρίου 2014

maris1

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρής (1916-1979) τιμάται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με αφιέρωμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λειτουργία της.

Μαχητικός δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και διευθυντής σε εφημερίδες και περιοδικά ο Γιάννης Μαρής ,ή Γιάννη Τσιριμώκος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έγινε πολύ γνωστός για τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μπέκα.

maris2

Έγραψε, όμως δεκάδες βιβλία και σενάρια για τον κινηματογράφο και θεωρείται ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα.

Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Είχε λάβει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές στη Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, και ανατολικές Χώρες.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, στις 19.30.

Για τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσιριμώκο θα μιλήσουν οι Βασίλης Βασιλικός, Γιώργος Λεονταρίτης, Νίκος Μπακουνάκης και Ριχάρδος Σωμερίτης. Κείμενά του θα διαβάσει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο γιος τού Γιάννη Μαρή Άγγελος Τσιριμώκος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος.

afisamaris