«Επέκεινα»:Ο θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα

5 Δεκεμβρίου 2014

epekeina-cycladic

Ο Θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα παρουσιάζεται στην έκθεση «Επέκεινα» που φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 11 Δεκεμβρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου 2015. 
Η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που απασχόλησαν και απασχολούν ακόμα την ανθρωπότητα που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις, αναδεικνύεται μέσ από 120 αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διαχρονικά ερωτήματα και αναζητήσεις έρχονται να ενώσουν το χθες με το σήμερα μέσα από παραλληλισμούς.

 

mouseio960-thumb-large
Ως αφετηρία επιλέχθηκαν οι επικές περιγραφές για τον Κάτω Κόσμο όπως αποτυπώθηκαν στα αρχαία έργα διαφορετικών περιόδων. Ως κατακλείδα, οι πλατωνικές αντιλήψεις που σηματοδοτούν τη μεταστροφή της αντίληψης για το θείο στοιχείο συνιστώντας εξέλιξη και αντίποδα της ομηρικής σκέψης. Η έκθεση θα χωρίζεται σε 5 ενότητες: Η Στιγμή του Θανάτου, Έθιμα Ταφής, Ομηρικός Άδης, Βακχικός-Ορφικός Άδης και Πλατωνικός Άδης.

Παραστάσεις που απεικονίζουν τη θυσία της Πολυξένης και της Ιφιγένειας ή τον φόνο της Κλυταιμνήστρας και της Κασσάνδρας, αγγεία, ειδώλια και κτερίσματα που συνόδευαν τον νεκρό «μιλούν» για την προετοιμασία, τον θρήνο, τη μεταφορά και τον ενταφιασμό, ενώ αντικείμενα όπως χρυσές μάσκες, στεφάνια και επιτύμβια σήματα δείχνουν τις αντιλήψεις των αρχαίων για τη ζωή μετά τον θάνατο. Μεταξύ των εκθεμάτων είναι και ο «Θρόνος της Βοστώνης», το μαρμάρινο ανάγλυφο του 5ου αι. π. Χ. που εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης και το οποίο απεικονίζει μια ενδιαφέρουσα όψη του πλατωνικού ‘Αδη.

Η έκθεση πραγματοποιείται: σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (Η.Π.Α.) και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ενώ την επιμέλεια έχει ο Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης,Διευθυντής  του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Μουσείο-Κυκλαδικής-Τέχνηw1

Οι εκθέσεις «Ο Θάνατος στο έργο του Γκρέκο» και «Επέκεινα» πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έτους Γκρέκο 2014 με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.