Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος

9 Φεβρουαρίου 2015

  O AGGELIOFOROS TOY SYMPANTOS_UP

Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με το φως, που μεταφέρει έναν απίστευτο πλούτο γνώσεων από τα πιο μακρινά σημεία του σύμπαντος, μας προσκαλεί σήμερα το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, συμμετέχοντας με τη νέα του ψηφιακή παράσταση «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος» στους εορτασμούς για το Διεθνές Έτος Φωτός.

Το ορατό φως δεν είναι παρά ελάχιστο τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα, αλλά και το μοναδικό που αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη όραση. Γι’ αυτό και το μόνο που μπορούμε να διακρίνουμε στον έναστρο ουρανό με γυμνό οφθαλμό είναι τα άστρα που τον στολίζουν.

Από τη στιγμή, όμως, που κατασκευάσαμε τηλεσκόπια, τα οποία είχαν την δυνατότητα να «βλέπουν» και σε διαφορετικά μήκη κύματος εκτός από το ορατό, οι αστρονομικές μας γνώσεις πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία, αφού η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εμπεριέχει σε κωδικοποιημένη μορφή όλες σχεδόν τις πληροφορίες, που έχουμε συλλέξει για τα άστρα, τους γαλαξίες και το Σύμπαν. Το φως, με άλλα λόγια, είναι ο πραγματικός «Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος» και οι αστρονόμοι δεν έχουν παρά να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που μεταφέρει.

O AGGELIOFOROS TOY SYMPANTOS_flat_08 copy

Από τα μεγάλα αστεροσκοπεία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, έως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά και έως το James Webb, το μελλοντικό του διάδοχο, από την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος έως τους τηλεπικοινωνιακούς και μετεωρολογικούς μας δορυφόρους, το ψηφιακό αυτό ταξίδι δεν αναδεικνύει μόνο την σημασία του φωτός στην αστρονομική έρευνα, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος και την επιστημονική έρευνα γενικότερα.

Σήμερα (Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015), θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές για το κοινό (ώρες 20:00 και 21:00). Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 19:30 της ίδιας ημέρας.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Σημειώνεται ότι η παράσταση εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 και προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες. 


Συντελεστές παράστασης

Αφήγηση: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ, σκηνοθετική επιμέλεια: ANNETTE SOTHERAN-BARNETT (To Space and Back), MAX CROW (We Are Astronomers) | σκηνοθετική προσαρμογή: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, | επιστημονική επιμέλεια & κείμενο αφήγησης ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ | μουσική ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ | σχεδιασμός & μίξη ήχου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΚΑΤΣΑΡΗΣ | διεύθυνση παραγωγής ΜΑΝΟΣ ΚΙΤΣΩΝΑΣ | σύμβουλος παραγωγής ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ | post-production video ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ | fulldome technical support | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΛΟΥΒΑΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΓΙΩΡΓΟΣ | graphic design ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΤΑΒΑΡΗ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΣΟΠΟΥΛΟΥ | computer graphics & 3D animation services SKY-SKAN (executive producers STEVEN T. SAVAGE, JACK WHITE), NATIONAL SPACE CENTRE (producer PAUL MOWBRAY), MIRAGE 3D STUDIO (producer & animation director ROBIN SIP), MASTER FILMS (producer DIDIER GROS JEAN), EVANS & SUTHERLAND (executive producer KIRK JOHNSON, producers TERENCE MURTAGH, MICHAEL DAUT), 3FX MEDICAL ANIMATION & VISUAL MEDIA (producer JODY BORTNER) | fulldome & post-production video services ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ | post-production audio services STARGAZER AUDIO | παραγωγή ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ | © 2015