Λαμπρός εορτασμός και υποδοχή Τιμίου Ξύλου στο Μητροπολιτικό ναό Λήμνου

31 Μαΐου 2015

Το τεμάχιον του Τιμίου Σταυρού, ξύλου επί του οποίου εσταυρώθηκε ο Χριστός μας, της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους υποδέχθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου η Λήμνος. Tο κτητορικό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου πού  φυλάσσεται  στην  Ιερά  Μονή Κουτλουμουσίου  είναι  δώρο  του  χριστιανού  βασιλέως Αλεξίου Α΄Κομνηνού ( τέλη 11ου– αρχές  12ουαω.). Η δωρεά του κατοχυρώνεται από  αυτοκρατορικό χρυσόβουλλο, το  οποίο  διασώζεται .

limnos3

Το ανωτέρω τεμάχιο έρχεται στη Λήμνο με την συγκατάθεσιν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καί έγκριση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου για μια εβδομάδα, ως ευλογία με αφορμή τον εορτασμόν της εκατοπεντηκονταετηρίδος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος Μύρινας.

Λαμπρή ήταν η υποδοχή στο Λιμάνι της Μύρινας, το Τίμιο Ξύλο συνόδευαν ο Ιερομόναχος Φιλόθεος και ο Μοναχός Κύριλλος. Τιμές αποδόθηκαν από την Πολιτεία, το Στράτευμα, την τοπική Εκκλησία και τον ευσεβή Λαό της Λήμνου. Εν συνεχεία η πομπή μέσα από την πόλη έφθασε στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού όπου έγινε η υποδοχή από τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, Σεβ. Μεσογαίας κ.κ. Νικόλαο, Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο και φυσικά τον Μητροπολίτη Λήμνου κ.κ. Ιερόθεο.

limnos4

Ανήμερα της εορτής της Πεντηκοστής χοροστάτησε και λειτούργησε στο Μητροπολιτικό της Αγίας Τριάδος Μύρινας Λήμνου ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος. Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε ο Εσπερινός της Γονυκλησίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης ευρίσκεται στη Λήμνο, φιλοξενούμενος, για της εορταστικές εκδηλώσεις της εκατοπεντηκονταετηρίδος του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος της Λήμνου.

limnos20 limnos21 limnos22 limnos23 limnos5 limnos8 limnos7 limnos6 limnos9 limnos10 limnos11

limnos13

limnos1 limnos2 limnos16 limnos14 limnos17 limnos15 limnos18 limnos12 limnos19

Φωτο: Διογένης