Την Εσφαγμένη Παναγία υποδέχτηκε ο λαός της Πτολεμαΐδας

11 Οκτωβρίου 2015

Την ιδιαίτερη ευλογία να υποδεχθεί την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Εσφαγμένης από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πτολεμαΐδας, είχε ο πιστός λαός της Πτολεμαΐδας το απόγευμα της Κυριακής (11-10-2015).

esfagmeni1

Η Ιερά Εικόνα  έφτασε στην Πτολεμαΐδα συνοδευόμενη από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ και έτυχε μεγάλης και συγκινητικής υποδοχής από τους τοπικούς φορείς και το πιστό λαό.

esfagmeni5

Στην λιτάνευση της σεβασμίας εικόνας στους δρόμους της πόλης συμμετείχαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, σύλλογοι και πλήθος κόσμου. Η λιτανεία κατέληξε στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο προαύλιο χώρο του οποίου τελέστηκε δέηση. Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμ. Νικηφόρος Μανάδης, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου.

esfagmeni4

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο λόγος του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος Αρχιμ. Χρυσοστόμου Τσίρη ο οποίος έκανε λόγο στο σημαντικό γεγονός της έλευσης της Ιεράς Εικόνος  τόσο για την Ενορία, όσο και για τον τόπο. Την ιστορικότητα της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Εσφαγμένης και τη σημασία της παραμονής της στο Ιερό Ναό, τόνισε στον χαιρετισμό του  ο Ηγούμενος της Ιερέας Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

esfagmeni3

Η συγκίνηση ήταν έντονη όταν ο π. Χρυσόστομος απέδωσε στον εκ Λευκορωσίας δωρητή της Ιεράς Εικόνος Κωνσταντίνο Σαβέλ  το παράσημο του Ιερού Ναού και τον Έπαινο της Ιεράς Μητροπόλεως για τη μεγάλη προσφορά του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέστηκε αγρυπνία στην οποία λειτούργησε ο Γέροντας Εφραίμ με πατέρες της τοπικής Εκκλησίας. Το εσπέρας της επόμενης ημέρας ο Γέροντας Εφραίμ μίλησε στο λαό της Πτελεμαΐδας αναπτύσσοντας το θέμα: «Η Παναγία ως Γερόντισσα των μοναστηριών», στο πέρας της οποίας απάντησε σε ερωτήματα των συμμετεχόντων. Ο τριήμερος εορτασμός της αφίξεως της Ιεράς Εικόνας θα λήξει αύριο με τη Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο Γέροντας Εφραίμ.

Βασίλειος Χάδος