Με αφορμή το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Λεπτομέρειες στην Κύπρο»

11 Νοεμβρίου 2015

Στον ζωγράφο Διαμαντή

Η μικρή κουκουβάγια ήτανε πάντα εκεί
σκαρφαλωμένη στ’ ανοιχτάρι τ’ Άγιου Μάμα,
παραδομένη τυφλά στο μέλι του ήλιου
εδώ ή αλλού, τώρα, στα περασμένα: χόρευε
μ’ ένα τέτοιο ρυθμό το φθινόπωρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

 

poiish1Κι όμως… Η υπομονετική μικρή κουκουβάγια που αποτύπωσε ο Γιώργος Σεφέρης στο πασίγνωστο ποίημά του «Λεπτομέρειες στην Κύπρο» είναι πάντα εδώ, στη Λευκωσία, σκαρφαλωμένη στη θύρα του ναού του Αγίου Μάμαντος από το Δάλι, που εκτίθεται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, δίπλα στην Αρχιεπισκοπή και απέναντι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Αλλά είναι τόσο λίγοι οι Λευκωσιάτες που το γνωρίζουν…

Για τον λόγο αυτό, η βραδιά ποίησης και μουσικής, με τίτλο «Λεπτομέρειες στην Κύπρο», που διοργανώνουν την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, στις 18:45, οι «Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου», θα φιλοξενηθεί στον όμορφο χώρο του Μουσείου.

Πέντε Κύπριοι ποιητές ‒η Στέλλα Βοσκαρίδου, η Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, ο Βάκης Λοϊζίδης, ο Παναγιώτης Νικολαΐδης και η Μαρία Περατικού-Κοκαράκη‒ θα παρουσιάσουν ποιήματά τους εμπνευσμένα από τον λαϊκό πολιτισμό μας. Θα τους πλαισιώσουν, με δύο βιολιά και κιθάρα, ταλαντούχα παιδιά από την Αγγλική Σχολή, που θα απαγγείλουν ποιήματα και θα τραγουδήσουν.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, θα προσφερθούν κεράσματα στον προαύλιο χώρο, ενώ θα λειτουργεί και το πολύ ενδιαφέρον Πωλητήριο του Μουσείου, όπου θα διατίθενται με έκπτωση βιβλία της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

(Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου: Τηλ.: 22 432578 • [email protected]  www.cypriotstudies.org)