Οι ρίζες του Ελληνικού πολιτισμού στην αστρονομία και την αστροφυσική

19 Ιανουαρίου 2016
Ellinikos-Politismos_UP

Ο ναός της Αφαίας, στην Αίγινα. (Φωτ.: Νίκος Λουπάκης)

Στο ερώτημα γιατί και πώς γεννήθηκαν οι επιστήμες και η φιλοσοφία στην Ελλάδα θα επιχειρήσει να απαντήσει σε ομιλία που θα δώσει αύριο Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στο Δήμο Φαλήρου, για το «Ανοιχτό Σχολείο για όλους», ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς.

«Πυθαγόρας Μνησάρχου Σάμιος πρῶτος φιλοσοφίαν τούτῳ τῷ ῥήματι προσαγορεύσας, ἀρχὰς τοὺς ἀριθμοὺς καὶ τὰς συμμετρίας τὰς ἐν τούτοις, ἅς τινας ἁρμονίας καλεῖ.»

Ένα βασικό ερώτημα σχετικά με την γέννηση του πολιτισμού και ειδικότερα των επιστημών, είναι αυτό που ονομάζεται διεθνώς το Ελληνικό Θαύμα, δηλαδή το ερώτημα του γιατί και πώς γεννήθηκαν οι επιστήμες και η φιλοσοφία στην Ελλάδα, γιατί δηλαδή εμφανίζονται, γεννιούνται και εξελίσσονται πολλές και νέες ιδέες και μαζί με αυτές και πρακτικές, στην Ελλάδα και όχι αλλού.
Ο κ. Μουσάς υποστηρίζει ότι η γέννηση του πολιτισμού αρχίζει στην Ελλάδα με την γέννηση
α) της αστρονομίας και κυρίως της αστροφυσικής που επέτρεψαν στον άνθρωπο να αντιληφθεί ότι υπάρχει αιτιοκρατία, νόμοι της φύσης που εκφράζονται με ακρίβεια μόνο με μαθηματικά και
β) της αστροφυσικής, δηλαδή της προσπάθειας του ανθρώπου να ερμηνεύσει τον κόσμο με βάση την ίδια την φύση και όχι με βάση τις βουλές των θεών, μια αντίληψη που θεωρεί ότι γεννήθηκε με τις προσεκτικές παρατηρήσεις κομητών και μετεωριτών που έκανε ο άνθρωπος κατά την αρχαιότητα, κυρίως στην Ιωνία.

Ο κ. Μουσάς θα παρουσιάσει αρχαία κείμενα που τον οδήγησαν βαθμιαία σε αυτήν την θεωρία για την γέννηση του πολιτισμού στην Ελλάδα.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί οδό Τερψιχόρης 51 (είσοδος από οδό Αρτέμιδος), στο Φάληρο