»Θεσσαλονίκη, μια σύνοψις εν λίθοις»

30 Μαρτίου 2016

Το Δ. Σ. του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σας προσκαλεί την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 και ώρα 7 μ. μ. στην διάλεξη του Διευθυντή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης Ζήση Σκαμπάλη,  Αρχιτέκτονα, με θέμα  «Θεσσαλονίκη, μια σύνοψις εν λίθοις», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23.

basilissathessaloniki1

Αντικείμενο  της ομιλίας θα είναι η ιστορική διαδρομή της οίκησης της Θεσσαλονίκης, θέμα που ήταν απασχόλησε την έκθεση του 2012 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης με τίτλο: «Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος-πολύξενος».

basilissathessaloniki3

Ο Αρχιτέκτων Ζήσης Σκαμπάλης με τον γλαφυρό του λόγο θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στην μακραίωνη διαδρομή της συνύπαρξης διάφορων λαών στην περιοχή από την 7η χιλιετία π. χ. μέχρι την ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.χ., με βάση το πολεοδομικό σχέδιο του Κάσσανδρου και την ύφανση του κοινωνικού ιστού της πόλης στην ελληνιστική εποχή, τις επεμβάσεις κατά τη ρωμαϊκή εποχή, το πολυεθνικό αστικό φαινόμενο της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης και μετέπειτα της οθωμανικής κατοχής μέχρι την οικιστική έκρηξη της πόλης από την απελευθέρωσή της το 1912 έως σήμερα, πλουτίζοντας την αυτογνωσία των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο.