Όταν οι ναζιστικές δυνάμεις μπήκαν στη Θεσσαλονίκη

2 Απριλίου 2016

nazi4Η τελευταία άλωση της Θεσσαλονίκης, από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα στις 9 Απριλίου του 1941, έγινε χωρίς να πέσει τουφεκιά για την υπεράσπισή της.

Ουσιαστικά όμως η μάχη για την προάσπιση της πόλης -αλλά και όλης της Ελλάδας- δόθηκε στα σύνορα της ήδη εμπόλεμης χώρας, μετά την ιταμή και υπερφίαλη επίθεση των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι.

Όπως είναι γνωστό, ο ελληνικός στρατός είχε ήδη προελάσει στη Βόρεια Ήπειρο και την ιταλικών συμφερόντων Αλβανία, σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού τόσο στον ελληνικό λαό όσο και διεθνώς…

Βεβαίως οι σύγχρονοι πόλεμοι έχουν μεταβάλει εντελώς τη διαδικασία της κατάληψης και της εκπόρθησης πόλεων και έτσι οι παλαιότερες, καλά οχυρωμένες καστροπολιτείες μπορούν να αλωθούν πολύ εύκολα, αν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο οργανωμένο αμυντικό σχέδιο αντίστασης.

Στις 9 Απριλίου του 1941 οι ναζιστικές δυνάμεις δεν προήλασαν πολεμικά για την κατάληψη της πόλης αλλά παρήλασαν διαμέσου της Εγνατίας για να κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Αλλά δεν έφτανε μόνο η παρέλαση αυτή, αφού στη συνέχεια έκαναν ιδιαίτερα θορυβώδη την παρουσία τους στους δρόμους της πόλης με τα μηχανοκίνητα μέσα τους αλλά και στον αέρα της με τα πολεμικά αεροπλάνα. Αυτό προεικόνιζε σαφώς το τι έμελλε να τραβήξει η Θεσσαλονίκη και όλη η Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής, στη μεγάλη και ζοφερή νυχτιά που θα απλωνόταν σε όλη την επικράτεια τα επόμενα χρόνια. …

Περισσότερα διαβάστε εδώ….