Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ως Επίτιμος Διδάκτωρ του ΑΠΘ

12 Νοεμβρίου 2016

Μέσα σε κλίμα άκρας επισημότητας πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

jeronimo

Παρόντων των Πρυτανικών αρχών, του σώματος των Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής, αρχιερέων και κληρικών, επισήμων της Θεσσαλονίκης και πλήθους λαού, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του ΑΠΘ.

jer1

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση του Πατριαρχικού Μηνύματος από τον επιχώριο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Ακολούθως, ο Πρύτανης του ΑΠΘ προσφώνησε τον τιμώμενο, αναφερόμενος δια μακρού στην προσφορά της Εκκλησίας και του ίδιου στο Γένος. Τη σημασία της απονομής εξήραν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και οι Πρόεδροι των Τμημάτων της, Καθ. Παναγιώτης Σκαλτσής, από το Τμήμα Θεολογίας, και Καθ. Κωνσταντίνος Χρήστου, από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

jer3

Την προσωπικότητα του υψηλού τιμωμένου ανέδειξαν στον Έπαινό τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, Καθ. του Τμήματος Θεολογίας, και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Αν. Καθ. του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Διά παραδειγμάτων πολλών, περιέγραψαν τις λαμπρές σπουδές του, την απόφασή του να ανταλλάξει μια πολλά υποσχόμενη ακαδημαϊκή καριέρα με το ράσο της Εκκλησίας, την πολλαπλή προσφορά του στις θέσεις όπου τη διακόνησε και το σεμνό και πράο ύφος του.

jer2

Ο τιμηθείς, αφού ευχαρίστησε όσους είχαν την πρωτοβουλία της απονομής και όσους την υλοποίησαν, ανέπτυξε Επιστημονική Ομιλία με θέμα: Η Βοιωτία κατά το 16ο μ.Χ. αι., την οποία ακολούθησε βίντεο με έργα Βοιωτών αγιογράφων της περιόδου.

Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε με Εκκλησιαστικούς Ύμνους από τη Χορωδία της Θεολογικής Σχολής, υπό τον Επ. Καθ. π. Σπυρίδωνα Αντωνίου και παραδοσιακά τραγούδια από τη Χορωδία του Ι.Ν. Αναλήψεως Θεσσαλονίκης.

jer4