Ιερά Μονή Όρους Σινά: Εγκαίνια Βιβλιοθήκης και Μωσαϊκού Ψηφιδωτού

20 Δεκεμβρίου 2017

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μωσαϊκού Ψηφιδωτού και της Βιβλιοθήκης του θεοβάδιστου Μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Πρόκειται για την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Μονής, καθώς και του ψηφιδωτού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Η Βιβλιοθήκη της Μονής του Σινά θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη στον κόσμο, μετά αυτή του Βατικανού, με 6.000 τουλάχιστον πολύτιμα παλέτυπα και βιβλία και χιλιάδες άλλες εκδόσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική σημασία του ελληνορθόδοξου μοναστηριού, στην πύλη του οποίου ανυψώνεται η ελληνική σημαία μαζί με της Αιγύπτου και αποτελεί ένα από τα επτά μνημεία που η UNESCO έχει χαρακτηρίσει στη Χώρα του Νείλου ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το ψηφιδωτό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το οποίο υψώνεται στο ιερό του καθολικού της Μονής, αποτελεί μία ξεχωριστή πρωτοτυπία τόσο για το θέμα και τη θέση του, καθώς στη κόγχη του ιερού συνήθως εικονίζεται η Παναγία ως Πλατυτέρα των Ουρανών, όσο και για την 15 αιώνων ιστορία του, για την έκταση του, η οποία καλύπτει μία επιφάνεια 46 τετραγωνικών μέτρων, και την κατασκευή του από 500.000 ψηφίδες περίπου. Ενδεικτικό αποτελεί άλλωστε το γεγονός ότι η συντήρηση του διήρκησε 12 χρόνια.
Το σημαντικό αυτό γεγονός για τη Μονή τίμησαν με την παρουσία τους δύο Αιγύπτιοι Υπουργοί, της Αρχαιολογίας κ. Χάλιντ Ανάνι και της Τοπικής Ανάπτυξης κ. Χισάμ Αλ Σερίφ, ο Υπουργός Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά Στρατηγός Χάλιντ Φούντα, πολλοί βουλευτές του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, πάνω από δέκα Πρέσβεις που εκπροσωπούσαν κυρίως ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων τιμητική θέση κατείχε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης), καθώς και η κα Αγγελική Χονδροματίδου, Διευθύντρια του ιδιαίτερου Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας κας Έλενας Κουντουρά, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, των Κοπτών και του Πανεπιστημίου του Ελ Άζχαρ, η εκπρόσωπος του Αιγυπτίου Υπουργού Πολιτισμού Χέλμι Αλ Νάμναμ, η διακεκριμένη δημοσιογράφος Φάτμα Ναούμ, τους οποίους υποδέχτηκε και φιλοξένησε θερμά ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός με τους μοναχούς της Μονής.