Απονομή του Οφφικίου του Άρχοντος Μεγάλου Ρερεφενδαρίου της Αγίας τ. Χ.Μ.Ε στον Καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη

12 Μαρτίου 2018

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, εχοροστάτησεν εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ, κατά την Θείαν Λειτουργίαν της Γ´ Κυριακής των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, 11ης Μαρτίου, εν συγχοροστασία μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Συνάδων κ. Διονυσίου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου.

Τον θείον λόγον εκήρυξε, κατά την τάξιν, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος.

Εκκλησιάσθησαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Ευάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος εν τη Πόλει, και πιστοί εντεύθεν και εξ Ελλάδος.

Μετά την απόλυσιν η Α. Θ. Παναγιότης απένειμε το Οφφίκιον του Άρχοντος Μεγάλου Ρερεφενδαρίου της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας εις τον Ελλογ. Καθηγητήν κ. Πασχάλην Κιτρομηλίδην, Ομότιμον Καθηγητήν του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Δοικήσεως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ον και συνεχάρη διά την εν γένει ακαδημαικήν του δράσιν εις το αντικείμενον της πολιτικής θεωρίας εν σχέσει προς τα ιδεολογικά ρεύματα του Ευρωπαϊκού και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιδιαιτέρως δε διά το αξιόλογον ερευνητικόν, συγγραφικόν, εκδοτικόν και διοικητικόν έργον του με διεθνή παρουσίαν, μεταξύ άλλων, και εις τα διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Harvard και του Cambridge, εις τα οποία διετέλεσεν επισκέπτης Καθηγητής.

Ακόμη, ο Πατριάρχης συνεχάρη την Α. Εντιμολογιότητα διά την συμβολήν αυτής εις την διάσωσιν της ιστορικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσω του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, εν τω οποίω ειργάσθη και προσέφερεν επί μακράν σειράν ετών.

Ο νέος Άρχων, με καταγωγήν εκ Λευκωσίας, αντεφώνησε διά λόγων ευλαβείας προς τον Προκαθήμενον της Εκκλησίας, εκφράσας την ευγνωμοσύνην του διά την προσγενομένην αυτώ τιμήν της χειροθεσίας, και μάλιστα ιδίαις Πατριαρχικαίς χερσίν εις το σεπτόν της Ορθοδοξίας Κέντρον κατά την μεγάλην εορτήν της Σταυροπροσκυνήσεως, διαβεβαιώσας διά τας καταβαλλομένας υπ’ αυτού συντόνους προσπαθείας υπέρ της περαιτέρω αναδείξεως της μελέτης της παιδείας και του πνευματικού βίου του Γένους και της ανεκτιμήτου μαρτυρίας της Μητρός Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον.