Πασχάλιες Ευχές από την Πεμπτουσία

7 Απριλίου 2018

«Ως άνθρωπος υπάρχω, ουσία ου φαντασία, ούτω Θεός τω τρόπω της αντιδόσεως, η φύσις η ενωθείσα μοι. Χριστόν ένα, διό με γνώτε, τα εξ ων εν οις, άπερ πέφυκα σώζοντα»

(4ο τροπ. Της θ΄ ωδής του Κανόνα του όρθρου της Μ. Πέμπτης)

Ο ίδιος ο Χριστός μέσω του Ιερού Υμνωδού της Μεγάλης Εβδομάδος μας αναγγέλλει ότι η ανθρωπότητά του υπάρχει όντως ως αληθινή, ψηλαφητή ζωή και όχι ως φαντασία. Όπως μας διακήρυξε η Εκκλησία μέσα από τον Όρο της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Χαλκηδόνα, η ανθρώπινη αυτή φύση ενώνεται υποστατικά με την θεϊκή στο Ένα και Μοναδικό Πρόσωπο του Σταυτρωμένου και Αναστημένου Σωτήρος Χριστού. Ασυγχύτως αφ’ ενός, αδιαιρέτως αφ’ ετέρου.

Η ανθρώπινη φύση και ολόκληρη η κτίση βιώνει αυτές τις ημέρες περισσότερο από ποτέ το μυστήριο του Σταυρού και της Ταφής, τα οποία τόσο πολύ τα έχει ανάγκη, σύμφωνα με τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, ώστε να μπορέσει να ζει μια ζωή αληθινή, μια ζωή ουσίας και όχι φαντασίας.

Σε μέρες δύσκολες, όπως αυτές που διατρέχουμε, όπου το σκοτάδι θέλει να παρασύρει την ανθρώπινη ιστορία, τον πολιτισμό και εν τέλει το πρόσωπο στο μηδέν, το Φως που αναλάμπει εκ Τάφου δείχνει ξανά τον δρόμο και το Θείο Αίμα που έρρευσε άφθονο από την Αγία Πλευρά του Αμνού του Θεού επουλώνει τα ανθρώπινα τραύματα.

Η Πεμπτουσία όλες τις ημέρες αυτές έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της και την δραστηριότητά της στην ανάδειξη της σημασίας του θείου Πάθους και της Αναστάσεως για όλες της εκφάνσεις του πνεύματος και της ζωής του ανθρώπου.

Η συντακτική της ομάδα στέλνει τις πιο εγκάρδιές της ευχές σε όλους τους αγαπητούς επισκέπτες της ιστοσελίδας, σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όπου Γης και σε όλη την ανθρωπότητα για Καλή Ανάσταση!