Πώς ένας Ιουδαίος έγινε Χριστιανός;

17 Απριλίου 2018

Την θαυμαστή μεταστροφή [του Γρηγόριου Μωυσέεβιτς Καλιμανόβιτς] διηγήθηκε ο Ιερέας Πέτρος Ελχίμωφ από το χωριό Γιάγκινο κοντά στο Βλαδίμηρ.
Ο Γρηγόριος Μωυσέεβιτς Καλιμανόβιτς, Εβραίος, κουρέας στο επάγγελμα, υπέφερε χρόνια πολλά από καρκίνο στον οισοφάγο. Δοκίμασε πολλές θεραπείες, αλλά καμμιά δεν τον ανακούφιζε. Το κακό όλο και μεγάλωνε.

Το 1927 πήγε με την γυναίκα του στην Μόσχα, να τον δη ένας μεγάλος καθηγητής. Αυτός τον εξέτασε προσεκτικά και μετά είπε στην γυναίκα του:
– Το πολύ να ζήση ο σύζυγός σας δυο εβδομάδες. Φάρμακο κανένα δεν ωφελεί. Πηγαίνετε στο σπίτι σας και υποταχθήτε στην μοίρα σας.

Άγιος Παντελεήμων.

Έφυγαν από την κλινική και τράβηξαν για τον σταθμό του Γιαροσλάβ, να πάρουν τραίνο για το Βλαδίμηρ. Στην οδό Νικολάου (Νικόλσκι Προσπέκτ) βλέπει ο άρρωστος το παρεκκλήσι του αγίου Παντελεήμονος. Και αρχίζει να φωνάζη:
– Εκεί θέλω να πάω!

Του λέει η γυναίκα του:
– Είναι εκκλησία χριστιανική εκεί, δεν είναι της θρησκείας μας. Άφησέ τα αυτά και πάμε!…

Αλλά ο άρρωστος επέμενε παραδόξως:
– Εσύ πήγαινε! Εγώ θα πάω εκεί!

Και μπήκε στο εκκλησάκι. Πήγε και στάθηκε μπροστά στην εικόνα του αγίου. Έπεσε στα γόνατα και άρχισε να παρακαλή με δάκρυα στα μάτια τον άγιο νοερά. Μετά σηκώθηκε, φίλησε την εικόνα με πίστι και βλέποντας την γυναίκα του δίπλα του, της είπε:
– Ξέρεις; Τώρα είμαι εντελώς καλά. Δεν με πονάει τίποτε πια. Πάμε πάλι στην κλινική να με εξετάσουν.

Θέλοντας και μη η γυναίκα του τον ακολούθησε και πήγαν στην κλινική. Ο καθηγητής όμως, όταν του είπαν ότι ο Καλιμανόβιτς γύρισε και ζητάει επανεξέτασι, θύμωσε άσχημα.
– Αφήστε με ήσυχο! Θα παίζουμε τώρα;

Ο άρρωστος τότε παρεκάλεσε έναν βοηθό του καθηγητή να του κάμη εξέτασι. Ο βοηθός υποχώρησε από ευγένεια και τον εξέτασε. Τον βρήκε εντελώς υγιή και φυσικά το ανέφερε στον καθηγητή. Του λέει ο καθηγητής σαρκαστικά:
– Ή ο άρρωστος τρελλάθηκε ή εσύ! Ή κι οι δυό σας!

Ο βοηθός επέμεινε. Έτσι ο καθηγητής φανερά ενοχλημένος υποχώρησε, έκαμε την εξέτασι αμέσως, «εκτός σειράς», και αφού τον εξέτασε, γεμάτος έκπληξι και απορία ομολόγησε:
– Ναι, πραγματικά! Ο άρρωστος αυτός έγινε ξαφνικά καλά. Τώρα είναι εντελώς καλά!…

Το «πώς και γιατί» έγινε καλά ο Γρηγόριος Μωυσέεβιτς, το ήξερε μόνο ο ίδιος. Αυτός γνώριζε καλά ότι την θεραπεία του την ώφειλε αποκλειστικά και μόνο στον άγιο μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα. Και γι’ αυτό, μόλις έφθασε στο χωριό του, πήγε αμέσως στον παπα-Πέτρο και του ζήτησε να βαπτισθή. Το βάπτισμα έγινε πράγματι, χωρίς καμμιά αργοπορία. Ήταν το έτος 1927. Μετά την Βάπτισι, ο Γρηγόριος έλαμπε ολόκληρος από χαρά και διακήρυττε ανοιχτά ότι ήταν πρόθυμος ακόμη και την ζωή του να δώση για τον Χριστό!

Από το βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Κ. Αναγνωστοπούλου “Τοις κατά πρόθεσιν κλητοίς” ο οποίος διασκεύασε την ιστορία όπως υπάρχει στο βιβλίο του αρχ. Κρονίδη, (Ρώσσου Ιερομάρτυρα), «Η παρουσία του Χριστού και των αγίων…».