Ο Χριστός τότε και τώρα

20 Δεκεμβρίου 2018

Η απελπισία παντού. Βαθύ σκοτάδι σκεπάζει όλη τη γη. Μαύρο πέπλο που καλύπτει τα πάντα. Δεν υπάρχει ελπίδα. Κάποιες φωνές ακούγονται. Οι προφήτες του Ισραήλ και οι σοφοί της Ελλάδας φωνάζουν. Οι προφήτες λέγουν. Έρχεται ο Μεσσίας. Είναι ο Λυτρωτής. Είναι ο Σωτήρας. Και οι σοφοί λένε. Αν δεν έλθει ο δυνατός από τους ουρανούς, σωτηρία δεν υπάρχει.

Ο Μεσσίας ήλθε. Είναι ο Υιός της Παρθένου. Ο Θεάνθρωπος Χριστός. Ο μόνος Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου.

Ζήτησε τόπο στο κατάλυμα και δε Του δώσαμε. Δε Τον αναγνωρίσαμε. Τον αναγκάσαμε και γεννήθηκε στη φάτνη των αλόγων ζώων. Δεν μας παρεξήγησε. Δεν κράτησε κακία εναντίον μας. Ήλθε με έναν σκοπό. Να λυτρώσει και να σώσει.

Τον ταπεινώσαμε. Τον μαστιγώσαμε. Τον περιπαίξαμε. Του φορέσαμε την κόκκινη χλαμύδα. Τον ανεβάσαμε στο σταυρό. Τον σταυρώσαμε.

Εκείνος και από τον σταυρό μας συγχωρεί. Προσεύχεται: «Πάτερ άφες αυτοίς, ού γαρ οίδασι τι ποιούσιν».

Σήμερα, ύστερα από δύο χιλιάδες (2000) χρόνια πού βρισκόμαστε; Όχι σε τόσο καλή κατάσταση. Κρίμα. Ήλθε ο Θεάνθρωπος Χριστός. Εδίδαξε την αλήθεια. Τελικά επικράτησε η αλήθεια του Χριστού σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Αλλά τώρα;

Οι χριστιανοί Τον εγκατέλειψαν. Εστράφησαν εναντίον Του. Δεν καταλαβαίνουν, ότι επιστρέφουν στο σκοτάδι. Στην προχριστιανική εποχή. Νομίζουν, ότι έγιναν σοφοί και πιο έξυπνοι από τον ίδιο το Θεό. Προσπαθούν να γκρεμίσουν το Θεό και ο άνθρωπος να πάρει τη θέση Του. Σίγουρα οδηγούνται στην καταστροφή τους. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Όχι. «Ο έχων νουν νοείν νοείτω».

Εσύ κι εγώ χριστιανέ μου, που γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού μας, έλα να σκεφθούμε λιγάκι. Πόσο χριστιανοί είμαστε; Πόσο εφαρμόζουμε τις εντολές του Μεσσία; Πόσο σκεφτόμαστε την μετά θάνατο ζωή; Πόσο φροντίζουμε την οικογένειά μας; Είναι τα παιδιά μας χριστιανοί; Είναι η πίστη μας ορθή; Τι χριστιανοί είμαστε; Ζεστοί, κρύοι ή χλιαροί;

Αγαπημένοι μου χριστιανοί. Ζήστε την πίστη σας. Μη πλανιέστε από τις σειρήνες του κόσμου. Μία είναι η σωτηρία. Ο Χριστός. Στη γέννησή Του φέτος κλείστε Τον στην καρδιά σας. Ζήστε το μυστήριο. Ζήστε αληθινή πνευματική ζωή. Κλείστε τούτο το χρόνο με πραγματική μετάνοια και επιστροφή στο Χριστό. Αρχίστε και ζήστε το νέο χρόνο με τον Χριστό στην καρδιά σας. Είναι ο μόνος δικός σας Λυτρωτής και Σωτήρας, αλλά και Λυτρωτής και Σωτήρας όλου του κόσμου.

«Χριστός γεννάται δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε»!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ