«Εγκέφαλος και τέχνη»

22 Φεβρουαρίου 2019

Με άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα συνεχίζεται το πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής. Στην ομιλία του με τίτλο «Εγκέφαλος και τέχνη», την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, ο καθηγητής του ΑΠΘ Θανάσης Ντινόπουλος θα αναφερθεί σε ένα ζήτημα που συσχετίζει τη νευροεπιστήμη με τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως κάνει κατά πάγια τακτική στα βιβλία του.

Ο ίδιος σημειώνει τα εξής: «Τα 80-100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και οι μεταξύ τους συνάψεις δημιουργούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, την πολυπλοκότερη δομή που υπάρχει στο σύμπαν. Οι τεράστιες δυνατότητες και τα εκπληκτικά επιτεύγματα του εγκεφάλου καλύπτουν όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην παρούσα εισήγηση θα επικεντρωθούμε σε ένα μόνο από τα εκπληκτικά του επιτεύγματα, την αντίληψη της ομορφιάς και τη δημιουργία της τέχνης (αισθητική). Η συνείδηση από τη μια αποτελεί προϋπόθεση για την αντίληψη της ομορφιάς και την ανάδυση της τέχνης και από την άλλη η ύπαρξή της προϋποθέτει έναν πολύπλοκο εγκέφαλο – έναν δημιουργικό εγκέφαλο που να μπορεί να οραματίζεται τον κόσμο με αφηρημένο τρόπο και να χρησιμοποιεί σύμβολα για τα πραγματικά αντικείμενα. Κατά συνέπεια, η αισθητική έχει ισχυρή νευροβιολογική βάση».

Ο Θανάσης Ντινόπουλος είναι καθηγητής Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Διετέλεσε πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής (δις) και της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, αναπληρωτής πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής και επί μια δωδεκαετία διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομικής και Ιστολογίας. Πέρα από ανατομική και ιστολογία, με έμφαση στο νευρικό σύστημα, διδάσκει τα μαθήματα επιλογής Εγκέφαλος και τέχνη και Σφάλματα της εξέλιξης και δαρβινικές πλάνες, καθώς και θέματα της ειδικότητάς του σε τμηματικά και διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Είναι συγγραφέας 45 επιστημονικών άρθρων, τα περισσότερα δημοσιευμένα σε έγκυρα διεθνή νευροεπιστημονικά περιοδικά, και 75 ανακοινώσεων και ομιλιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Στο έργο του υπάρχουν περίπου 1.300 θετικές ετεροαναφορές. Είναι, επίσης, συγγραφέας εννέα βιβλίων, τριών κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους και μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων.