Πατριαρχικά μηνύματα επί τη ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος

7 Φεβρουαρίου 2019

3.2 Μήνυμα της Α.Θ Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου επί τη ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος ( 1 Σεπτεμβρίου 1990)

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου αρχικά αναφέρεται στην σπουδαιότητα της ημέρας και τονίζει πόσο σημαντικά ήταν τα λόγια του πρώτου μηνύματος. Ο Πατριάρχης μέσα από τον λόγο του υπενθυμίζει στους πιστούς πως η 1η Σεπτεμβρίου είναι μέρα προσευχής και ικεσίας προς τον θεό, με σκοπό να διαφυλάξει την κτίση από κάθε φθορά και καταστροφή. Κύριος σκοπός του μηνύματος είναι η προτροπή των πιστών να χρησιμοποιούν την φύση ως διαχειριστές και όχι σαν εξουσιαστές, «χρησιμοποιείται την περιβάλλουσα ημάς ως οικονόμοι και όχι ως εξουσιαστές της», [82] διότι κανένα ον δεν είναι ανώτερο η κατώτερο από κανένα ,αλλά είναι όλα ισάξια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ισορροπία στην φύση. Κλείνοντας το μήνυμα του ο Πατριάρχης επισημαίνει στους πιστούς πως πρέπει να δείχνουν την ίδια αγάπη και σεβασμό στην φύση και στα υπόλοιπα μη ανθρώπινα όντα, με την αγάπη και τον σεβασμό που δείχνουν προς τον Θεό.

 

Εν κατακλείδι το κοινό σημείο των δυο μηνυμάτων είναι η άποψη του Πατριάρχη, ο οποίος θεωρεί πως για να υπάρχουν ισορροπημένες σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και την κτίση, θα πρέπει να υπάρχει μέσα τους η εγκράτεια και να ακλουθούν έναν ασκητικό τρόπο ζωής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν οι υπερβολικές πράξεις, οι οποίες επιφέρουν σοβαρές καταστροφές και προβλήματα τόσο στον άνθρωπο όσο και στο φυσικό περιβάλλον.

3.3 Μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου επί τη ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος ( 1η Σεπτεμβρίου 1992)

Το τρίτο μήνυμα για την ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος συντάχτηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄, τον διάδοχο του Οικουμενικού θρόνου ύστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Δημήτριου Α΄ στης 2 Οκτώβριου του 1991. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αρχή του μηνύματος του, τονίζει στους πιστούς πως είναι οι μοναδικοί, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν την κτίση ώστε να τελειοποιηθεί. Στην συνέχεια του μηνύματος αναφέρεται πως ο άνθρωπος είναι «μεθόριον ον», λόγο των πνευματικών ιδιοτήτων του και επίσης πως είναι ο μοναδικός, ο οποίος διαθέτει την ικανότητα να γεύεται «εν ώρα πειρασμού», [83] την ημέρα της σωτηρίας. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε «κατ εικόνα» του Θεού, γεγονός το οποίο τον καθιστά κοινωνό ολόκληρης της κτίσης, διότι προστατεύοντας την κτίση δεν εκπληρώνει απλά το οικολογικό του καθήκον, αλλά ολοκληρώνει τον τελικό του σκοπό, την θέωση, μέσα από την ορθή και ευλαβή χρήση του κόσμου. [84] Κλείνοντας το μήνυμα του ο Πατριάρχης, υπενθυμίζει στους πιστούς το πόσο σημαντική και ιερή είναι η ύπαρξη τους αλλά και η αποστολή την οποία έχουν για την διαφύλαξη της κτίσεως.

 

Εν κατακλείδι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ακολουθεί την οικολογική πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνεχίζοντας να εκδίδει μηνύματα την 1η Σεπτεμβρίου και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταφέρει να βρεθεί μια λύση για να σταματήσει η οικολογική καταστροφή και η φθορά της κτίσης.

3.4 Μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου επί τη ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος ( 1 Σεπτεμβρίου 1993)

Στο τέταρτο κατά σειρά μήνυμα για την ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρει πως η αγάπη του θεού, «εξ απολύτου αγάπης και εν απολύτω ελευθερίας», [85] οφείλεται για την δημιουργία «εκ του μηδενός» του κόσμου. Ο άνθρωπος έχοντας ως εφόδιο του την αγάπη του Θεού, πρέπει να διακατέχεται από πλήρη αισιοδοξία και ελπίδα απέναντι στους μεγαλύτερους κινδύνους του περιβάλλοντος, διότι ο Θεός δεν θα επιτρέψει να συμβεί τίποτα άσχημο στους ανθρώπους, ούτε και στην φύση «δικαίων ψυχαί εν χειρί θεού και ου μη άψηφαται αυτών βάσανος». Στην συνέχεια του μηνύματος, ο Πατριάρχης αναφέρει πως για την καλύτερη προστασία από τις φυσικές καταστροφές, δεν είναι αναγκαίο οι πιστοί να είναι προετοιμασμένοι για κάθε τυχόν ενδεχόμενο, αλλά να είναι δίκαιοι απέναντι στον Θεό. « να είμεθα δίκαιοι, επιζητούντες να διδασκόμεθα δια βίου ανά πάσα στιγμήν τελειότερον και βαθύτερον τα δικαιώματα του Θεού». [86] Επίσης τους τονίζει πως πρέπει να είναι ψύχραιμοι όταν βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιον κίνδυνο, ειδάλλως εάν ενεργήσουν με πανικό θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Φτάνοντας στο τέλος του μηνύματος, ο Πατριάρχης επισημαίνει πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα τα οποία έχει δώσει ο Θεός στην φύση, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι ισορροπίες, ώστε να καταφέρουν οι πιστοί να γίνουν «ιλαροί δόται» και «ευγνώμοναι λήπται». [87]

Εν κατακλείδι στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, προσπαθεί να εφοδιάσει τους ανθρώπους με αισιοδοξία, τονίζοντας τους πως ο Θεός δεν πρόκειται πότε να εγκαταλείψει και να παραμελήσει την φύση, η οποία αποτελεί δημιούργημα του, ούτε όσους ακολουθούν το θέλημα του.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

82. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Μηνύματα και ομιλίαι δια το περιβάλλον, εκδ. Φανάριον, Αθήνα 2002, σελ 10.
83. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ό.π, σελ 13.
84. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ό.π, σελίδες 13-14.
Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ό.π, σελ 16.
Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ό.π, σελ 17.
Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ό.π, σελ 18.