«Πορεία στο Θείο Πάθος…»

7 Απριλίου 2019

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΜΝΩΝ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Πορεία στο Θείο Πάθος…»

σε σενάριο και παρουσίαση από την συγγραφέα
ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

με τον πρωτοπρεσβύτερο π. ΙΩΣΗΦ ΠΑΛΙΟΥΡΑ

και τον πρωτοψάλτη ΣΩΤΗΡΗ ΔΟΓΑΝΗ

Εκδήλωση Αλληλεγγύης της ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Απ. Ανδρέα την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 18:45.  (ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ)

Υμνωδία και Υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος ακολουθώντας τα ίχνη του Νυμφίου με ύμνους και λυρικές αφηγήσεις.

Πρόκειται για μια μουσική μυσταγωγική βυζαντινή παράσταση όπου συμπορεύεται ο θεατής μέσα από ύμνους , αφηγήσεις , μουσική και εικόνα, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή στο Θείο Δράμα του Θεανθρώπου.

Η καταξιωμένη λογοτέχνης, ποιήτρια και χρονογράφος Άννα Μπιθικώτση με τη δική της γραφή καταγράφει, αφηγείται και απαγγέλει τα ιστορούμενα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, εξάρωντας το βάθος της σημασίας που αναδύεται μέσα από το Γράμμα της Πίστης για τη Ζωή και τον Άνθρωπο ενώ περίτεχνα ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωσήφ Παλιούρας και ο πρωτοψάλτης Σωτήρης Δογάνης αποδίδουν Ύμνους , Τροπάρια και Δοξαστικά της Μεγαλοβδομάδας, τόσο αγαπημένα και συνυφασμένα με το πηγαίο θρησκευτικό συναίσθημα του Έλληνα με ταυτόχρονη προβολή βυζαντινής αγιογραφίας.
Στο δεύτερο μέρος αποδίδονται τραγούδια άρρηκτα συνδεδεμένα με το ύφος της μυσταγωγικής παράστασης που υποβάλλουν τις ψυχές στο κατανυκτικό πνεύμα του Θείου Πάθους.

Τρεις φωνές «μεταφέρουν» το κοινό ανάμεσα σε κείνους που έγιναν μάρτυρες της εικόνας του Ιησού κατά την είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα και σε κείνους που ευλογήθηκαν να ακολουθήσουν το Θυσιαστικό Του Ίχνος προκειμένης της Σωτηρίας του Γένους των Ανθρώπων συνοδευόμενες από ισοκρατήματα .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος της παράστασης η Άννα Μπιθικώτση μέσα από τις συγκλονιστικές δραματοποιημένες αφηγήσεις της βασισμένες στο σενάριο που υπογράφει, «ταξιδεύει» το κοινό από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή στο Θείο Δράμα, με σταθμούς χαρακτηριστικούς κι επιλεγμένους Ύμνους από τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τους οποίους αποδίδουν με την ανυπέρβλητη και συγκινητική φωνή τους του πρωτοπρεσβύτερου  π. Ιωσήφ Παλιούρα και του πρωτοψάλτη Σωτήρη Δογάνη.

Υποβλητικά προβάλλονται φιλοτεχνημένα video που υποβάλλουν τις ψυχές στο κατανυκτικό πνεύμα του Θείου Πάθους.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος με στόχο την «αντιπαράθεση» των διαφορετικών αισθητικών προσεγγίσεων του ανθρώπινου πόνου, θα αποδοθούν από τους συντελεστές της παράστασης τραγούδια – σταθμοί από τη λαϊκή μας μελοποιημένη ποίηση των κορυφαίων συνθετών μας. Μεταξύ αυτών θα αποδοθούν τα αριστουργηματικά μελοποιημένα ποιήματα «Μέρα Μαγιού» , «Έβαλε ο Θεός σημάδι», «Οι πόνοι της Παναγιάς», «Μάνα μου και Παναγιά», «Στα Περβόλια».