Καρκίνος του δέρματος

3 Ιουλίου 2019

Ο καρκίνος του δέρματος στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι απειλητικός για την ανθρώπινη ζωή, ωστόσο υπάρχει πάντα η περίπτωση να εκδηλώσει μετάσταση. Προκαλείται συνήθως από τη χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, η συχνή έκθεση σε συνθήκες τεχνητού μαυρίσματος (solarium, tanning beds), διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσής του.

Συγκεκριμένα, όσοι καταφεύγουν σε τεχνητό μαύρισμα, έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος σε σχέση με αυτούς που τις αποφεύγουν. Μια επιπλέον αιτία είναι τα τραύματα του δέρματος. Αυτά μπορεί να είναι εγκαύματα, ουλές, έλκη, χρονίζουσες πληγές και σημεία του δέρματος, τα οποία έχουν εκτεθεί είτε σε ακτινοβολία είτε σε συγκεκριμένα χημικά, όπως π.χ. αρσενικό και υποπροϊόντα πετρελαίου.

Όμως, πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις, καρκίνος του δέρματος ενδέχεται να εμφανιστεί – αν και σπάνια – ακόμη και σε φυσιολογικό, υγιές δέρμα. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς έχουν κληρονομική προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. (Κωστάκη, Νικολάου, 2012).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κωστάκη, Μ., Νικολάου, Β., Στρατηγός, Α.Ι., (2012). Κατευθυντήριες οδηγίες για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: διάγνωση και αντιμετώπιση. Στο http://www.eof.gr/c/document_library/get_file?p_l_id=34765&folderId=480449&name=DLFE-2440.pdf.