Αναγραφή νέων Αγίων στις αγιολογικούς δέλτους της Εκκλησίας

3 Οκτωβρίου 2019

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν εισηγήσεως της Κανονικής Επιτροπής, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, αποφάσισε την αναγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας των μαρτυρικώς τελειωθέντων υπέρ της ορθοδόξου πίστεως: α) Μάρκου Πέτρου Μαρκούλη εκ Κλεισούρας, β) Ιωάννου Νούλτζου εκ Καστορίας, και των συν αυτώ αθλησάντων, γ) Γεωργίου του εκ Καστορίας, δ) ιερέως Βασιλείου Καλαπαλίκη, εφημερίου Χιλιοδεντρίου Καστορίας και ε) Αρχιμανδρίτου Πλάτωνος Αιβαζίδη.

Ο Νεομάρτυρος Μάρκος Μαρκούλης εκ Κλεισούρας απαγχονίσθηκε στο Άργος Ορεστικό.

Ο Νεομάρτυς Ιωάννης Νούλτζος μαζί με τον αδελφό του και τον γαμπρό του γεννήθηκαν στην Καστοριά, στην οποία και μαρτύρησαν το έτος 1696, κατά την μαρτυρία του Μητροπολίτου Καστορίας, κυρού Διονυσίου Μάντουκα.

Ο Νεομάρτυρας Γεώργιος ο εξ Αγαρηνών, μαρτύρησε στα μέρη της Ακαρνανίας.

Ο άγιος Ιερομάρτυρας Βασίλειος Καλαπαλίκης, εφημέριος Χιλιοδένδρου, όπου και βρίσκονται αποθησαυρισμένα τα μυροβόλα λείψανα του. Ο Άγιος ομολόγησε την αλήθεια υπερ του Χριστού και βρήκε ένδοξο και φρικτό μαρτύριο.

Τέλος ο άγιος Ιερομάρτυς Πλάτων Αϊβαζίδης, Πρωτοσύγκελλος του Γερμανού Καραβαγγέλη και εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Καστορίας, καταγόμενος από την ιερά νήσο Πάτμο.