Άγιον Όρος–Βίος της Ερήμου

20 Ιανουαρίου 2020

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, εορτάζει το 2020 τα 20 χρόνια από το έτος της δημιουργίας της. Για το φετινό επετειακό έτος, έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο και εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων με διάφορες δράσεις.

Η αρχή θα γίνει με την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή που φέρει τον τίτλο «Άγιον Όρος – Βίος της Ερήμου», η οποία θα παρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 4 Απριλίου 2020. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν από κοινού, ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και ο Φαίδωνας Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής.

Μικρό μέρος της εν λόγω έκθεσης, παρουσιάζεται ήδη από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου και μέχρι την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ, δίνοντας την ευκαιρία σε όσες και όσους περάσουν και σταθούν μπροστά από αυτές, να λάβουν μια πρώτη γεύση των φωτογραφιών.

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Παράλληλα με την εδραίωση του μοναχικού κοινοβιατισμού που συναντούμε σήμερα στα είκοσι μεγάλα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αναγνωρίζουμε και το πρότυπο του μοναχικού αναχωρητισμού που ανθίζει στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του τόπου.
Ιδιόρρυθμες σκήτες με τις καλύβες τους και αυτοσχέδια διάσπαρτα ασκηταριά σαν να φυτρώνουν και να ανθίζουν ως εξωστρεφείς προεκτάσεις σπηλαίων και φυσικών κοιλοτήτων πάνω στους απότομους γκρεμούς του ορεινού όγκου του Άθωνα, ολόγυρα από την νότια εσχατιά της Αθωνικής χερσονήσου.

Η Μικρά Αγία Άννα, τόπος άσκησης μεγάλων ασκητικών μορφών του αγιορείτικου αναχωρητισμού, είναι το αντικείμενο του οδοιπορικού του Νίκου Κουκή. Με το άμωμο βλέμμα του διψασμένου για την έρημο οδοιπόρου, ο φωτογράφος, διάκονος επίσης της μουσικής τέχνης, συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό φακό του φευγαλέα στιγμιότυπα από τον λατρευτικό και τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την προετοιμασία του αγιορείτικου πανηγυριού, από την πορεία των προσκυνητών προς τον προορισμό τους. Πρόσωπα εκφραστικά και ήχοι από αγγελικές ψαλμωδίες μας συνοδεύουν σ’ αυτή την μοναδική κυψέλη ειρήνης και πνευματικού κάλλους.

Νίκος Κουκής
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε φλάουτο στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. Εργάζεται ως μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα και παράλληλα διδάσκει στο Ωδείο Άνω Πόλης. Με την καλλιτεχνική φωτογραφία ασχολείται από το 1978. Έχει πραγματοποιήσει έντεκα προσωπικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές. Έχει εκδώσει 4 φωτογραφικά λευκώματα.