Τοις ιπταμένοις δορυφόρησον

12 Μαρτίου 2020

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι οι μετακινήσεις των ανθρώπων από τόπου εις τόπο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αριθμούς. Δεν αναφέρομαι στις μαζικές μετακινήσεις με προορισμό την Ευρώπη, που βιώνουμε στις μέρες μας. Αυτές ιστορικά θυμίζουν τις μετακινήσεις διαφόρων λαών από τις στέπες της Ασίας πριν από πολλούς αιώνες.

Αναφέρομαι στις άλλες μετακινήσεις που έχουν πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις στην εποχή μας. Αυτές οφείλονται κυρίως στην εξέλιξη της τεχνολογίας, στις νέες δομές του εμπορίου, στις πολυσύνθετες μορφές της παγκόσμιας οικονομίας, στην ανάπτυξη του δικτύου των μέσων μεταφοράς, στις απίστευτες ταχύτητες, που μειώνουν το χρόνο για τη διάνυση απεράντων αποστάσεων και σε πλείστους άλλους λόγους.

Έτσι λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος για διάφορους λόγους αναγκάζεται ή επιλέγει να ταξιδεύει ακατάπαυστα. Ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους, για ανεύρεση εργασίας, για αναζήτηση καλυτέρων όρων αμοιβής, για πλουτισμό της γνώσης του, για εκτέλεση οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεων, για αναψυχή, ακόμα και για να μειώνει την ανία του από την ακινησία και τη στασιμότητα στον τόπο κατοικίας του.

Μέρα και νύχτα αεροπλάνα, πλοία, τρένα, αυτοκίνητα, διασχίζουν γη, θάλασσα και αέρα και μεταφέρουν αμέτρητα πλήθη ανθρώπων, σε διάφορους προορισμούς, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Το θέμα αυτό συζητήσαμε τις προάλλες με το Σεβαστό μου Γέροντα, όταν του έκανα μία σύντομη επίσκεψη για να πάρω την ευλογία του. Ήταν η Κυριακή της επιστροφής του Ασώτου Υιού!.. Το ταξίδι μάλιστα του Ασώτου του Ευαγγελίου προς την άγνωστη μακρινή χώρα και η επιστροφή στην πατρική οικία, αποτέλεσε και το «έναυσμα» για να πάμε τη συζήτηση στις σύγχρονες μετακινήσεις των ανθρώπων.

Ο Γέροντας με εξέπληξε όταν μού αποκάλυψε ότι μέρος της προσευχής του αναφέρεται σταθερά σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε κάποιο μέσο μεταφοράς και ταξιδεύουν. Μού θύμισε ότι η Εκκλησία μας, έχει από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες περιλάβει στα κείμενα των ακολουθιών, σχετικές δεήσεις, όπως το «τοις πλέουσι σύμπλευσον..» και άλλες.

Θα ήταν έκφραση θερμότερης αδελφικής αγάπης και εκκλησιαστικού χρέους –συμπλήρωσε ο Γέροντας- εάν η Εκκλησία καθιέρωνε κάποια μέρα του χρόνου για την τέλεση ειδικής θείας λειτουργίας, προς τιμή και ευόδωση όσων βρίσκονται εν κινήσει ταξιδεύοντας. Πέραν αυτού θα μπορούσε να εμπλουτίσει με περισσότερες δεήσεις και αναφορές τις εκφωνήσεις κατά την τέλεση των διαφόρων ακολουθιών.

Φεύγοντας από το λιτό και απέριττο κατοικητήριο του Γέροντά μου, ένιωσα να μού βάζει στην τσέπη, ταπεινά και διακριτικά, ένα σημείωμα. Σε αυτό είχε αποτυπωμένο το σχετικό απόσπασμα της προσευχής του:

«Κύριε, τοις ιπταμένοις, δορυφόρησον.

Τοις πλέουσι, σύμπλευσον.

Τοις τροχιοδρομούσι, σύνδραμε.

Τοις εποχουμένοις συνόδευσον…