Ψηφιακές Δράσεις-Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

14 Μαΐου 2020

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όσο τα Μουσεία παραμένουν κλειστά, παρουσιάζει στον διαδικτυακό επισκέπτη, με τη μορφή βίντεο, τη μόνιμη έκθεση και τις συλλογές του, με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο.

Με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που αναδεικνύουν ποικίλες εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου, «της πρώτης ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας» (κατά την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ). Οι παρουσιάσεις αυτές θα βρίσκονται αναρτημένες στο https://www.facebook.com/mbp.thess από τις 18 Μαΐου.

• «2020 Έτος Μελίνας Μερκούρη. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ένα ευρωπαϊκό μουσείο προσβάσιμο, ανοικτό στην κοινωνία».
• «Η γυναίκα στο Βυζάντιο»
• «Η ενδυμασία στο Βυζάντιο»

Επιπλέον στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσείου http://www.mbp.gr βρίσκεται αναρτημένο στα ΠΟΛΥΜΕΣΑ – ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ταινίες και βιντεοπροβολές περιοδικών εκθέσεων και συνεδρίων. Παράλληλα στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ο επισκέπτης μπορεί να κατεβάσει σε μορφή pdf σειρά ενημερωτικών εντύπων και εκδόσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που αφορούν σε περιοδικές εκθέσεις, συνέδρια και πολιτιστικές δράσεις του Μουσείου, όλα επιστημονικού – εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς και τα ετήσια ημερολόγια – λευκώματα του Μουσείου. Επίσης στα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ διατίθεται ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό με έντυπα για τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό.

Η ταινία για τα 20 χρόνια (1994-2014) από την ίδρυση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού!

To έτος 2014 αποτελεί για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό της πόλης, και όχι μόνον, με την πρώτη του περιοδική έκθεση. Στο πλαίσιο του επετειακού αυτού εορτασμού διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως», τιμώντας τη Θεσσαλονίκη ως γενέτειρα πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Μέσα από την πρωτότυπη αυτή περιοδική έκθεση αναδεικνύεται η καθοριστική συμβολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κωνσταντίνου – Κυρίλλου και Μεθοδίου στην επινόηση της σλαβικής γραφής, την καθιέρωση του κυριλλικού αλφαβήτου -του τρίτου επίσημου αλφαβήτου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης-, καθώς και τη συνακόλουθη διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνον.

Εκ Θεσσαλονίκης Φως