Οι άγιοι Απόστολοι Ιάκωβος του Ζεβεδαίου, Φίλιππος, Βαρθολομαίος και Ματθαίος

21 Ιουλίου 2020

Ο απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου.

Ο απόστολος Ιάκωβος, υιός του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και αδελφός του Ιωάννου ήταν και αυτός ψαράς στο επάγγελμα. Κλήθηκε από τον Χριστό μαζί με τον αδελφό του τον Ιωάννη αμέσως μετά την κλήση των δύο άλλων αδελφών, Ανδρέου και Πέτρου. Ανήκε στο στενότερο κύκλο των τριών κορυφαίων μαθητών μαζί με τον Πέτρο και τον αδελφό του. Από τον ευαγγελιστή Μάρκο πληροφορούμαστε, ότι ο Ιησούς αποκάλεσε τα δύο αδέλφια «υιούς της βροντής», για να χαρακτηρίσει τη φλογερή και σφοδρά ιδιοσυγκρασία των δύο αποστόλων, που εκδηλώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα όταν ο Ιησούς περνούσε από κάποια πόλη Σαμαρειτών και οι κάτοικοί της δεν τον δέχθηκαν, οι δύο μαθητές ζήτησαν από το Χριστό να κατέβει φωτιά από τον ουρανό για να τους κατακαύσει, όπως άλλοτε έκαμε και ο προφήτης Ηλίας. Σε άλλη περίπτωση, όταν ο Ιησούς για τελευταία φορά ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα για να σταυρωθεί, τον πλησίασαν τα δύο αδέλφια, Ιάκωβος και Ιωάννης και ζήτησαν από αυτόν τιμές και πρωτοκαθεδρίες, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση των άλλων μαθητών. Ήταν παρών και αυτόπτης μάρτυς του πάθους και της αναστάσεως του Κυρίου και αργότερα της αναλήψεώς του. Έδρασε ιεραποστολικά στην αρχέγονη Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Είχε πρώιμο τέλος, διότι υπέστη μαρτυρικό θάνατο το 44 μ.Χ., κατά διαταγή του βασιλέως της Παλαιστίνης Ηρώδη Αγρίππα.

Ο απόστολος Φίλιππος.

 Ο Φίλιππος καταγόταν από την Βηθσαϊδά και ήταν συμπατριώτης των αδελφών Ανδρέα και Πέτρου. Από αυτούς κατά πάσαν πιθανότητα πληροφορήθηκε για το Χριστό, γι’ αυτό και όταν ο Χριστός τον εκάλεσε, αυτός αμέσως τον ακολούθησε. Στη συνέχεια θεώρησε καθήκον του να γνωστοποιήσει και στο φίλο του Ναθαναήλ τον μεγάλο θησαυρό που βρήκε και να τον φέρει στον Χριστό. Κατά την ώρα του μυστικού δείπνου παρενέβη και ζήτησε από τον Ιησού να τους δείξει τον Πατέρα: «Κύριε δείξον ημίν τον Πατέρα και αρκεί ημίν» (Ιω.14,8). Αξιώθηκε να δει τον αναστάντα μαζί με τους άλλους μαθητές, όπως και την ανάληψή του. Μετά την Πεντηκοστή, σύμφωνα με την εκκλησιαστική Παράδοση, ο Φίλιππος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Φρυγία και στη Σκυθία. Έδρασε επίσης και θαυματούργησε στην Ιεράπολη της Φρυγίας, όπου και πέθανε. Υπάρχει και η παράδοση, ότι εμαρτύρησε και μάλιστα, ότι σταυρώθηκε με το κεφάλι προς τα κάτω. Η μνήμη του εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου.

Ο απόστολος Βαρθολομαίος

 Ο Βαρθολομαίος, ή Ναθαναήλ, κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, ήταν φίλος του Φιλίππου, από τον οποίο και οδηγήθηκε στο Χριστό. Γι’ αυτόν ο Κύριος έδωσε μαρτυρία, ότι ήταν άδολος και ειλικρινής άνθρωπος. Μέσα στον κύκλο των δώδεκα ο Βαρθολομαίος έμεινε μάλλον στην αφάνεια, διότι τίποτε το ιδιαίτερο γι’ αυτόν δε μας αναφέρουν τα ευαγγελικά κείμενα. Σύμφωνα με την Παράδοση πρώτος ο Βαρθολομαίος εκήρυξε το Ευαγγέλιο στις Ινδίες, ενώ η Συριακή παράδοση αναφέρει, ότι πρώτος ιεραπόστολος των Ινδιών ήταν ο Θωμάς. Σύμφωνα με άλλη παράδοση ο Βαρθολομαίος εκήρυξε στην Αρμενία, όπου και εμαρτύρησε στην πόλη Νισύβη. Η μνήμη του εορτάζεται στις 11 Ιουνίου.

Ο απόστολος Ματθαίος.

 Ο Ματθαίος καταγόταν πιθανώς από την Καπερναούμ, όπου ασκούσε το επάγγελμα του τελώνου. Είναι γνωστός από το Ευαγγέλιό του, που φέρει το όνομά του. Αν και ως τελώνης είχε παρασυρθεί σε βάθος κακών και έφθασε στο έσχατο όριο της αμαρτίας, ωστόσο είχε στο βάθος της ψυχής του κάποια στοιχεία καλής προαιρέσεως, διατηρούσε κάποιους σπινθήρες ειλικρινείας και αγάπης προς την αλήθεια. Και αυτούς ακριβώς τους σπινθήρες διέκρινε ο παντογνώστης Κύριος, ώστε τελικά να τον καλέσει στο αποστολικό αξίωμα. Είναι δε η κλήση αυτή η πλέον καταπληκτική και θαυμαστή από τις κλήσεις όλων των άλλων μαθητών. Την κλήση του από τον Χριστό ο Ματθαίος εθεώρησε υπόθεση μεγάλης χαράς, γι’ αυτό και παρέθεσε πανηγυρικό γεύμα στο σπίτι του, στο οποίο προσεκάλεσε τον Χριστό με τους μαθητές του, όπως και άλλους φίλους του τελώνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσίας δράσης του Κυρίου δεν γίνεται εμφανής η παρουσία του μέσα στον κύκλο των δώδεκα, όπως και μετά την ανάσταση του Κυρίου και την Πεντηκοστή παραμένει μέσα στην αφάνεια. Φαίνεται, ότι τουλάχιστον μέχρι τον λιθοβολισμό του Στεφάνου, έμεινε στα Ιεροσόλυμα μαζί με τους άλλους αποστόλους παρά το διωγμό που ξέσπασε σ’ ολόκληρη την πόλη. Σύμφωνα με την Παράδοση ο Ματθαίος εκήρυξε στην αρχή και για πολύ καιρό στην Παλαιστίνη, όπου έγραψε και το Ευαγγέλιό του. Ο ιστορικός Ευσέβιος μας πληροφορεί, ότι ο Ματθαίος, αφού πιο μπροστά εκήρυξε στους Εβραίους, όταν επρόκειτο να πάει σε άλλους λαούς, τους άφησε το Ευαγγέλιό του γραμμένο στην πατρική τους γλώσσα και έτσι αναπλήρωσε με το κείμενο αυτό την έλλειψη της παρουσίας του σ’ εκείνους από τους οποίους έφευγε. Μετά την Παλαιστίνη εκήρυξε στην Αραβία, Περσία, Συρία, Μηδία, Μακεδονία και κυρίως στους Αιθίοπες και την Παρθία, όπου και πέθανε. Η μνήμη του  τιμάται στις 16 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ