Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους μέσα από το Αρχείο Παύλου Μυλωνά

3 Ιουλίου 2020

Συνεχίζοντας την παρουσίαση εκθέσεων που πραγματοποίησε στην 20ετή διαδρομή της (2000-2020), η Αγιορειτική Εστία παρουσίασε σήμερα την έκθεση «Η αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους μέσα από το αρχείο του Παύλου Μυλωνά», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε’ Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Ιστορία και έρευνα», το 2010.

Η μακροχρόνια σχέση του Παύλου Μυλωνά με το Άγιον Όρος ξεκίνησε το 1954 μετά την επιστροφή του από τις Η.Π.Α. και διατηρήθηκε έως τον θάνατό του, το 2005. Αποτέλεσμα αυτής της εργώδους σχέσης ήταν η δημιουργία ενός αγιορείτικου αρχείου εντυπωσιακής πληρότητας που υπερβαίνει την απλή αρχιτεκτονική καταγραφή, καθώς μέσα από το πλούσιο υλικό αναδύεται και μία ανθρωπολογική διάσταση του τόπου.

Η έκθεση περιελάμβανε δείγματα από όλο το φάσμα της αρχιτεκτονικής εργασίας του, που αφορά στην έρευνα και την αποτύπωση του μνημειακού θησαυρού του Αγίου Όρους, από τις προπαρασκευαστικές φάσεις των αποτυπώσεων ως την τελειωμένη μορφή των αρχιτεκτονικών σχεδίων, έτοιμων για δημοσίευση. Έμφαση δόθηκε σε ανέκδοτο υλικό (σχεδιαστικό και φωτογραφικό) από τις σκήτες και τα ασκηταριά, που συνιστούν ακόμα και σήμερα την πλέον άγνωστη πλευρά του Αγίου Όρους. Ένα τμήμα της έκθεσης αποτέλεσε και το φωτογραφικό υλικό, εναέριων φωτογραφήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χάρη στην εφευρετικότητα και το μεράκι του εξαίρετου Παύλου Μυλωνά.

Στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάστηκε εκτός από το έργο του Παύλου Μυλωνά και ένα πολύτιμο υλικό των αποστολών Ουσπένσκι και Σεβαστιάνωφ.