Ο Άγιος Ρομουάλδος τον αγκάλιασε τον φίλησε και αμέσως τον έκανε καλά!

4 Ιουλίου 2020

Άγιος Ρομουάλδος.

Ο άγιος Ρομουάλδος, που έζησε στην Ιταλία τον δέκατο αιώνα, κάποια ημέρα συνάντησε ένα φτωχό και παράλυτο άνθρωπο. Ο ταλαίπωρος αυτός άνθρωπος φαινόταν ότι ήταν και στο μυαλό λιγάκι λειψός· και γι’ αυτό πολλοί τον περιγελούσαν και τον περιέπαιζαν μεγαλώνοντας την τραγωδία του.

Ο άγιος Ρομουάλδος τον πλησίασε, τον αγκάλιασε και τον φίλησε. Αμέσως ο άνθρωπος έγινε καλά!
Και στο σώμα και στο μυαλό!

Και έλεγε, ότι την ώρα που ο άγιος γεμάτος στοργή και πηγαία αγάπη τον αγκάλιασε και τον φίλησε, είδε το πρόσωπό του να λάμπει σαν τον ήλιο!

Ο Θεός αποκάλυψε στο πονεμένο πλάσμα του το μέγεθος της εσωτερικής ομορφιάς, της αγάπης και της καλοσύνης του αληθινά προσευχομένου αγίου Ρομουάλδου· και αποκαλύπτει σε μας ότι η άσκηση της πραγματικής αγάπης στο όνομα του Χριστού και η καλλιέργεια της καρδιακής προσευχής αποτελούν πηγές φωτός και ομορφιάς, που δεν χορταίνονται και δεν τελειώνουν ποτέ!

Ο άνθρωπος που αγάπησε περισσότερο από όλους την προσευχή είναι η Υπεραγία Θεοτόκος.
Με την προσευχή η Παναγία έγινε «Κεχαριτωμένη», έγινε «τιμιωτέρα των Χερουβείμ, και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ».

Για την Παναγία λέει ο Ψαλμός: «Πάσα η δόξα της θυγατρός του βασιλέως έσωθεν» (44, 14). Όσα στολίδια και να φορέσει μια βασιλοπούλα, όσα μαργαριτάρια και διαμάντια να κρεμάσει πάνω της, αν δεν έχει αρετές, δεν έχει καμιά ομορφιά.
Όλη η δόξα της «θυγατρός του Βασιλέως» Θεού ήταν «έσωθεν», από την ταπείνωση, την αγάπη και την αγνότητά της. Γι’ αυτό και αξιώθηκε από «θυγάτηρ του Βασιλέως» να γίνει και Μητέρα του Βασιλέως Χριστού!

 

† Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου, “Εγερτήρια μηνύματα”, έκδοση Ι. Μ. Προφήτου Ηλιού – Πρέβεζα 2020, σ.47-48.