Όσιος Σωφρόνιος, Πήρε τη φωτογραφία του, ικετεύοντάς τον ώστε να σταματήσει το μαρτύριό της!

11 Ιουλίου 2020

Όσιος Σωφρόνιος Αθωνίτης και του Έσσεξ (1896-1993).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ήταν ανεξάντλητος ο Γέροντας [ο όσιος Σωφρόνιος ο Αθωνίτης και του Έσσεξ] σε κάθε εκδήλωση. Ήταν πηγή εμπνεύσεως, αγάπης, ειρήνης, σωτηρίας.

Εγώ είχα πολλά προβλήματα υγείας. Μετά από τη δουλειά μου, τις περισσότερες ώρες, ήμουν στο κρεββάτι. Όμως δεν ήθελα να ξέρει κανείς, ούτε ο Γέροντας ακόμη, γιατί το θεωρούσα πολύ φυσικό να υποφέρει κανείς.

Ήταν όμως φορές που αισθανόμουν πολύ καλά. Τότε ο Γέροντας σε τηλεφωνική μας επικοινωνία έλεγε:
– Σήμερα χαίρομαι που είσαι πολύ καλά.

Το 1989, υπέφερα από κοιλιακούς πόνους επί ένα χρόνο. Ήσαν ανυπόφοροι, ώσπου με υγειονομικό αυτοκίνητο, κατέληξα στο χειρουργείο. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, γιατί έπαθα διαπύηση τραύματος και η ταλαιπωρία συνεχίσθηκε επί έξι μήνες ακόμη.

Και πάλι δεν είπα τίποτε στο Γέροντα, αλλά ήμουν αναπαυμένη πως οι ευχές του αρκούν. Σε μια τηλεφωνική μας ομιλία, μου είπε:
– Πονάω, πονάω αφόρητα, υποφέρω όσο και συ, και, ξέρεις γιατί; Γιατί η αγάπη είναι πολύ μεγάλη. Βλέπω πόσο υποφέρεις, παρακολουθώ την υγεία σου…

Του είπα:
– Ευχαριστώ!

Μια βαθιά συγκίνηση γέμισε όλο το είναι μου.

Μιαν άλλη φορά, μια φίλη μου, μόνιμη κάτοικος του Λονδίνου, όταν συζητούσαμε για το Γέροντα, μου εξιστόρησε κάτι παρόμοιο: Υπέφερε πολύ από κολικούς των νεφρών. Όλη τη νύχτα στριφογύριζε και ίδρωνε από τον πόνο, και προσευχόταν δι’ ευχών του Γέροντα Σωφρονίου.

Όταν οι πόνοι έγιναν υπερβολικοί, πήρε τη φωτογραφία του, ικετεύοντάς τον να μεσολαβήσει ώστε να σταματήσει το μαρτύριό της. Ήταν Σάββατο, κοντά στα χαράματα, που ηρέμησε και κοιμήθηκε.
Στη μνήμη της και στην καρδιά της ήταν η λεπτή αύρα της παρουσίας του Γέροντα.

Την Κυριακή όπως πάντα, όλη η οικογένεια, πήγε να λειτουργηθεί στο Μοναστήρι.
Μετά από τη Θεία Λειτουργία την πρώτη που μίλησε ο Γέροντας ήταν η φίλη μου.
– Προχθές, της είπε, όλη νύχτα δεν μ’ άφησες να ησυχάσω. Τώρα είσαι καλά. Δόξα τω Θεώ!

 

Από το βιβλίο της Δήμητρας Β. Δαβίτη, “Αναμνήσεις από τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ”, των εκδόσεων Π. Πουρναρά.