«Σύναξις της Παναγίας Μάγαρας»-Μια ακόμα αλησμόνητη Παναγία του Πόντου

23 Ιουλίου 2020

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και επισημότητα τιμήθηκε χθες η Σάναξις της Παναγίας «Μάγαρα» της εν τη επαρχία Πάφρας του Πόντου και νυν τιμωμένης στο Ακριτοχώρι Σερρών. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος πλαισιούμενος από ιερείς της περιοχής. Στην ακολουθία έψαλε κατανυκτικά ο βυζαντινός χορός μοναζουσών της Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου.

Μετά τον εσπερινό με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος υπέρ ενίσχυσης και παράκληση στην Παναγία για την μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί  και ακολούθησε λιτανεία της σεβάσμιας εικόνας της Παναγίας και αρτοκλασία υπέρ υγείας και θείας βοήθειας των συμμετεχόντων και πανηγυριστών.

Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εορτή καθιερώθηκε από τον Οικολογικό, Πολιτιστικό, Ποντιακό Σύλλογο Ακριτοχωρίου Θρακικού «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» στις 22 Ιουλίου του 2008. Τότε η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ακριτοχωρίου υποδέχτηκε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Μάγαρας, που φιλοτέχνησαν Αδελφές του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου και η οποία τοποθετήθηκε σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι δωρεά του ως άνω τοπικού Συλλόγου εις ανάμνηση της πανηγύρεως που τελούνταν στα αγιασμένα χώματα στο όρος Νεπιέν του Εύξεινου Πόντου και διατήρηση της προγονικής μνήμης της χαμένης πατρίδας. Επίσης συντάχθηκε η ακολουθία της Παναγίας από τον Μέγα Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Χαράλαμπο Μπούσια για να εορτάζεται κατ έτος με τη πρέπουσα τιμή.

Μετά το πέρας των εκκλησιαστικών ακολουθιών παρουσιάστηκε πολιτιστική εκδήλωση στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με θέμα: «Οι Κρυφοί-Οι Κλωστοί. Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικό δρώμενο με κείμενα και μουσικό πρόγραμμα από τον Ακριτικό κύκλο στο οποίο αναδείχθηκε το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα από την εποχή της Άλωσης της Τραπεζούντας και εντεύθεν.

Φέτος τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Ζλατιντσής, ο πρόεδρος της πολιτιστικής δράσης Σιντικής Αθανάσιος Γκελίπης, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωσήφ Παναγιωτίδης, ο πρ. πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος.