«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» 9ος χρόνος

17 Σεπτεμβρίου 2020

Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια, από τη στιγμή που άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά, το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα με τον παράδοξο – για κάποιους – τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για κάτι το οποίο είναι ζωντανό και μεγαλώνει, όπως μεγαλώνει η ίδια η ζωή. Αυτό ισχύει και για μια προσπάθεια αγαπημένη, που χρόνο με το χρόνο καταξιώνεται και μεγαλώνει, όπως είναι το «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

9η χρονιά λοιπόν. Μια χρονιά διαφορετική, παράξενη, πρωτόγνωρη! Με το φόβο και την ανασφάλεια, να έχουν κυκλώσει τις ζωές μας, εγκλωβίζοντάς μας σε ένα καθεστώς συνεχούς απειλής.

Αρκούσε ένας ιός, για να γκρεμίσει τα τείχη της υποτιθέμενης αυτάρκειάς μας, να μας καταστήσει ευάλωτους στο άγνωστο και επιφυλακτικούς απέναντι στους ανθρώπους ακόμη και τους πολύ κοντινούς μας.

Η μέριμνα για την προστασία της υγείας, της δικής μας και των άλλων, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλά και η υπέρβαση του φόβου, είναι ένας αγώνας καθημερινός που αξίζει κανείς να τον αναλάβει για να μην καταντήσει η ζωή μας, απλώς επιβίωση.
Και είναι ξανά η ώρα που όλοι έχουμε ανάγκη έναν λόγο παρηγορητικό, στηρικτικό, πατρικό, αδελφικό. Όχι ως επίφαση εφησυχασμού, αλλά ως εκκίνηση για να ζωντανέψουμε ξανά τη ζωή μας!

Και εδώ έρχεται η Ενορία μας, να μας κάνει τη δική της πρόταση. Και μία Ενορία που δρα, είναι μία Ενορία ζωντανή. Δεν εγκλωβίζεται σε κάποιο διοικητικό σχήμα, ούτε σε κάποιο ωράριο, αλλά επιλέγει να ανοίγεται!

Οι δράσεις τού «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» έχουν χαρακτηριστεί διαχρονικά, σημαντικές. Γιατί είναι παραπεμπτικές, γιατί έχουν την ευαισθησία και την θέληση να δείχνουν συνέχεια την Βασιλεία των ουρανών. Και γι᾽ αυτό, όταν η Ενορία είναι παραπεμπτική, δηλαδή τολμάει να λέει «έλα να δεις», τότε επιτελεί τον σκοπό της.

Το «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Κληρικοί και λαϊκοί, επιστήμονες και μη, πρόσωπα με γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες διαφορετικές και ποικίλες. Που, αποδέχθηκαν την πρόσκληση, το χάρισμα και τις δυνατότητες που τους έδωσε ο Θεός, να τα μοιραστούν με όλους.

Κι έτσι εδώ, μπορεί να βρει κανείς τον πνευματικό λόγο που θα τον στηρίξει, να καταφύγει στην ιστορία και τον πολιτισμό, για να νοηματοδοτηθεί η καθημερινότητά του, να αφήσει την τέχνη να αλαφρώσει το νου και να ευφρανθεί η καρδιά του, να γνωρίσει ανθρώπους που έγραψαν και γράφουν ιστορία, να μάθει για πράγματα που αγνοούσε, να ζήσει την λατρεία του ζωντανού μας Θεού. Και τόσα ακόμη, που γεμίζουν όλες τις ημέρες που διαρκεί το τρίμηνο πρόγραμμα.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια, σύμμαχος και το διαδίκτυο. Ειδικά τώρα, που οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ακροατηρίου, η ζωντανή καθημερινή διαδικτυακή μετάδοση όλων των εκδηλώσεων, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube (αναζήτηση: synodoiporia), θα μας φέρει όλους κοντά, όπου κι αν είμαστε, όποιοι κι αν είμαστε.

Παράλληλα, τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από διάφορα μέρη, θα μεταδίδουν όπως και το κάνουν τα τελευταία χρόνια, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες του προγράμματός τους, εκδηλώσεις του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς ATLAS TV με έδρα την Θεσσαλονίκη, VOLCANO TV με έδρα τη Σαντορίνη, ΗΛΕΚΤΡΑ TV με έδρα την Κόρινθο, ΛΥΧΝΟΣ TV με έδρα την Πάτρα, STAR TV με έδρα την Κοζάνη, ΑΧΕΛΩΟΣ TV και έδρα το Αγρίνιο, ΘΑΡΡΙ TV με έδρα τη Ρόδο, SAMOS TV με έδρα το Βαθύ, ALERT TV με έδρα την Αθήνα, HELLENIC TV με έδρα το Λονδίνο κ.ά.

9η χρονιά λοιπόν και με την Χάρη του Θεού συνεχίζουμε.

Με δεκάδες καθημερινές ευκαιρίες, δραστηριότητες και εκδηλώσεις, που θα φέρουν ξανά την ελπίδα, στο προσκήνιο της ζωής μας!

Για να δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά πατήστε εδώ