Οδοιπορικό στον Άθω 1928-1930

11 Σεπτεμβρίου 2020

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των εκθέσεων της η Αγιορειτική Εστία, που οργάνωσε και παρουσίασε την πρώτη εικοσαετία της λειτουργίας της, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα μία έκθεση που προέρχεται από μία σπουδαία συλλογή, αυτή του περιηγητή Fred Boissonnas, με τίτλο: «Fred Boissonnas: Οδοιπορικό στον Άθω 1928 – 1930» (Δεκέμβριος 2004 – Ιανουάριος 2005, 27 Φεβρουαρίου – 14 Απριλίου 2007).

Η συλλογή ανήκει στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει φωτογραφίες του Fred Boissonnas που προέκυψαν από τα ταξίδια του στο Άγιον Όρος το 1928 και το 1930. Ο Boissonnas επισκέφθηκε όλες σχεδόν τις μεγάλες μονές, σχεδιάζοντας ένα μελετημένο οδοιπορικό.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση αποτελούν αντιπροσωπευτική επιλογή και από τις δύο αποστολές του Ελβετού φωτογράφου στον Άθωνα τον Αύγουστο του 1928 και τον Οκτώβριο του 1930.

Ο Fred Boissonnas υπήρξε αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος φωτογράφος του Ελλαδικού χώρου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αφήνοντας μας ένα υλικό υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Το αρχείο του αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσους θέλουν να προσεγγίσουν την Ελλάδα πριν υποστεί τις ραγδαίες αλλαγές που ακολούθησαν κυρίως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί σημαντική μαρτυρία της Αγιορειτικής κοινότητας στην περίοδο του μεσοπολέμου, που έρχεται να βρει τη θέση του στο πλαίσιο σώμα περιηγητικών κειμένων και αναπαραστάσεων με θέμα το Άγιον Όρος.

Τμήμα της συλλογής, που αφορά στο Άγιον Όρος, πρωτοπαρουσιάστηκε, με πρωτοβουλία της Αγιορειτικής Εστίας και σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας στο χώρο του Μουσείου το 2004 και το 2007 στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας.

Παράλληλα και στη συνέχεια η έκθεση μεταφέρθηκε (α) το Νοέμβριο του 2006 στο Μουσείο Ιστορίας των Θρησκειών στην Αγία Πετρούπολη, (β) τον Ιανουάριο του 2008 στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, (γ) τον Σεπτέμβριο του 2008 στο πλαίσιο του Festival Trieste Fotografia, στην Τεργέστη, (δ) τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Σόφια, (ε) το Νοέμβριο του 2009 στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βέλικο Τίρνοβο και (στ) το 2011 στην Fondation Hellenique στο Παρίσι.

Για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του σπουδαίου αυτού υλικού η Αγιορειτική Εστία εξέδωσε τον ομώνυμο Κατάλογο https://www.agioritikiestia.gr/el/fred-boissonnas-odoiporiko-ston-atho-1928-1930.