«ΗΛΕΚΤΡΑ» – Μουσικοθεατρική παράσταση

5 Οκτωβρίου 2020

Ένα σύνολο έξι μουσικών – ηθοποιών επί σκηνής μας οδηγούν στον λαβύρινθο της μοναδικής βιογραφίας της Ηλέκτρας του Σοφοκλή.

Μουσική και λόγος συνδέονται με νήματα μυστικά, συντονισμένα στις διακυμάνσεις της βαθύτερης ιστορίας . Της ιστορίας ενός ανθρώπου που με το στόμα του ζητά εκδίκηση και με την καρδιά του παλεύει να ξαναβρεί το φως.

Το φως έχει χαθεί για την Ηλέκτρα. Η ψυχή της δεν μπορεί πλέον να θυμηθεί το άγγιγμα του. Το φως. Η γαλήνη του και όλα όσα έπονται της παρουσίας του.
Η ασφάλεια, η αγάπη, το σπίτι αλλά κυρίως η αλήθεια.

Πρόκειται για την ζωή ενός προσώπου φυλακισμένου.

Είτε αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας ανεπανόρθωτης αδικίας και μητρικής σκληρότητας είτε γιατί η ίδια το επιβάλει έμμεσα στον εαυτό της μ’ έναν τρόπο ψυχαναγκαστικό.

Σαν ολοζώντανο εργαστήριο αναπλάσης της ανθρώπινης συνείδησης μέσα στους αιώνες η αρχαία τραγωδία φέρνει στο φως τα βαθύτερα τραύματα του ανθρώπου.
Μεγενθυμένα στα μάτια των θεατών, τα τραύματα αυτά γίνονται τόπος κοινός, βίωμα που μοιράζεται στους θεατές προς αφομοίωση, επεξεργασία, δρόμος προς την κάθαρση. Τουλάχιστον την συνειδητοποίηση.

Από το σκοτάδι στο νέο φως που χαιρετά η Ηλέκτρα την ημέρα της άφιξης του Ορέστη, συντελείται μία διαδρομή που γίνεται αφορμή για να αγγίξει και πιθανόν να αποτινάξει ο θεατής κάποιο δικό του σκοτάδι.
Τουλάχιστον με αυτή την εσωτερική στάση κανείς δεν θα βγει χαμένος, μη έχοντας βιώσει την μέθεξη στο δυνατό μυστήριο του λόγου.

Το σκοτάδι και ο ψυχαναγκασμός είναι πλέον δεδομένα σημεία των καιρών μας.
Το ψέμμα και η αλήθεια διαδέχονται το ένα το άλλο σαν την αέναη εναλλαγή νύχτας και ημέρας χωρίς νόημα πια για την Ηλέκτρα.
Αξίζει λοιπόν να ξαναδιαβάσουμε αυτό το κείμενο σήμερα περισσότερο από ποτέ γιατί ίσως ο λόγος του Σοφοκλή να θυμίσει και στη δική μας ψυχή την ύπαρξη της αλήθειας.
Που πάντα απελευθερώνει.

Μετάφραση στα νέα ελληνικά Γιώργος Μπλάνας

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Φένια Παπαδόδημα
Μανώλης Αφολάνιο
Ευαγγελή Φίλη
Φανή Αργύρη
Σοφήλια Τσορτέκη
ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Παναγιώτης Κωστόπουλος
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Φένια Παπαδόδημα