«Να ζήσουμε ξανά χωρίς εμπόδια και περιορισμούς τη λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας»

11 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολή προς τους Αιδεσιμωτάτους Πρεσβυτέρους και τους Ευλαβεστάτους Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού απέστειλε ο Πανιερ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο με το κλείσιμο των ιερών ναών.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και πατέρες,

Αντιλαμβανόμενος και συμμεριζόμενος τον πόνο και τη θλίψη που σας διακατέχει για το εκ νέου κλείσιμο των ναών μόλις έντεκα ημέρες αφότου άνοιξαν στη μητροπολιτική μας περιφέρεια, καθώς και την ποιμαντική σας αγωνία για τον τρόπο διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης καταστάσεως που μας φέρνει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση έναντι των πιστών, θα ήθελα ως πατέρας και ως επίσκοπος απευθύνω τις ταπεινές μου σκέψεις.

Συμπληρώθηκαν ήδη εννέα μήνες, αφότου ο τόπος μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι μας νοιώθουμε κόπωση και απογοήτευση και όλοι μας αγωνιούμε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα επιφέρει αυτή η δοκιμασία. Μοναδική μας παρηγοριά και μοναδικό μας καταφύγιο παραμένει ο Πανάγαθος Θεός και η Αγία μας Εκκλησία. Κι ενώ θα έπρεπε οι ναοί μας να παραμένουν ανοικτοί και οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα, τηρώντας ασφαλώς τα μέτρα που απαιτεί ή έκτο ζούμε, να εκκλησιάζονται, να κοινωνούν, να εξομολογούνται, να λαμβάνουν την αγιαστική χάρη της Εκκλησίας, η πολιτεία μας επιβάλλει την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών χωρίς την παρουσία πιστών, κάτι που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κλείσιμο των ναών.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράσει με κόσμιο τρόπο τη διαφωνία του με τις συγκεκριμένες αποφάσεις της πολιτείας. Αυτό θα πράξουμε κι εμείς, αλλά με τον σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο. Όπως ήδη ανακοινώθηκε, την ερχόμενη Τρίτη θα συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου με αποκλειστικό θέμα προς συζήτηση το κλείσιμο των ναών κατ’ αυτή την αγία περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων. Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε οι πιστοί να μη στερηθούν τη δυνατότητα να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν κατά τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Επειδή ως εκκλησιαστικοί ποιμένες γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όλα ευρίσκονται κάτω από την πρόνοια του Παναγάθου Θεού, θα θέλαμε εν κατακλείδι να σας προτρέψουμε σε έμπονη προσευχή, ώστε η τραγική δοκιμασία που βιώνουμε να συντμηθεί και ν’ αξιωθούμε το συντομότερο δυνατό να ζήσουμε ξανά χωρίς εμπόδια και περιορισμούς τη λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας.