Η δυναμική του τώρα

7 Ιανουαρίου 2021

Το τώρα, ως η ευκαιρία και η δωρεά που μας δίνει Χριστός ο Θεός μας για να την αξιοποιούμε με συνετό τρόπο, μοιάζει μ’ ένα λευκό χαρτί που μας απλώνει ενώπιόν μας, είτε αυτό λέγεται σήμερα είτε λέγεται ώρα που περνάμε είτε λέγεται στιγμή του χρόνου, ώστε με τον χρωστήρα της βούλησής μας να ζωγραφίσουμε πάνω σ’ αυτό όχι μουτζαλιές και σκιές, όχι τις μαυρίλες της αμαρτίας, αλλά τον ολοφώτεινο πίνακα της εφαρμογής των αγίων Του εντολών και του αγίου Του θελήματος.

Η κάθε στιγμή και ώρα μας δηλαδή πρέπει να μας βρίσκει στην ετοιμότητα του «γενηθήτω το θέλημά Σου» και όχι το θέλημά μου. Και το θέλημά Του κι η εντολή Του είναι γνωστή: «Αύτη εστίν η εντολή η εμή, ίνα αγαπάτε αλλήλους». «Μείνατε εν τη αγάπη τη εμή. Εάν τας εντολάς μου τηρήσητε μενείτε εν τη αγάπη Μου». Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γεμίσω τον χρόνο μου καλώς, να ζωγραφίσω το πορτραίτο της εικόνας του Θεού μέσα μου, πέρα από το να θέτω σε πράξη αυτό που ζητάει ο Θεός και που συνιστά και την ίδια την ύπαρξή Του: την αγάπη. Η ευχή της Εκκλησίας μας είναι σαφεστάτη: «να οδεύουμε καλώς σαν σε ημέρα με το φως των εντολών Σου».

Ο μεγάλος νηπτικός Πατέρας της Εκκλησίας άγιος Διάδοχος Φωτικής μας διαφωτίζει ιδιαιτέρως στο θέμα της αγάπης μ’ ένα παράδειγμα: «Σε μία προσωπογραφία όταν προστεθεί στο σχέδιο η κατάλληλη απόχρωση από κάθε χρώμα, η προσωπογραφία μοιάζει στον εικονιζόμενο ακόμη και στο μειδίαμα. ῎Ετσι και σε εκείνους που ζωγραφίζονται από την θεία χάρη για να γίνουν ‘καθ᾽ ομοίωσιν᾽, όταν προστεθεί ο φωτισμός της αγάπης, τότε φανερώνει ότι το ‘κατ᾽ εικόνα᾽ βρίσκεται καθ᾽ ολοκληρίαν στην ωραιότητα του ‘καθ᾽ ομοίωσιν᾽. Καμμία άλλη αρετή δεν μπορεί να προξενήσει απάθεια στην ψυχή, παρά μόνον η αγάπη. Γιατί η αγάπη είναι εκπλήρωση όλου του νόμου. ῞Ωστε λοιπόν ξανακαινουργώνεται μέρα με την μέρα ο εσωτερικός μας άνθρωπος με την γεύση της αγάπης, και ολοκληρώνεται όταν φτάσει στην τελειότητά της» (κεφ. 89).

pgdorbas.blogspot.com